You are not logged in.

King Rodmos

Forumowy As

• "King Rodmos" is male
  • "King Rodmos" started this thread

Date of registration: 17 Aug 05

• Send private message

1

Saturday, 28 January 2012, 15:51

Polaczenie Universow + opcja wymiany floty na 100% surowcow - co o tym sadzicie?

Witam.

Wg mnie powinna byc mozliwosc wymiany floty na surowce ze 100% zwrotem wydanych surowcow.
Uwazam, ze obligatoryjnie powinna byc przez okres 1-2 tygodni po polaczeniu Universow. Przez te lata styl gry wielu zlomiarzy sie zmienil. M.in. moj - zaczalem grac w OGame na studiach, wtedy ma sie wiecej czasu na rozrywke. Teraz pracuje i po pracy chcialbym odebrac FSy skladajace sie z DT, ktore lataja z surowcami na kolejna kopalnie. A nie martwic sie czy ktos przypadkiem nie zniszczyl mi moona i akurat jest to moon, gdzie wraca mi FS floty bojowej. Tak na prawde taka flota jest wrzodem na 4 literach - Ogame jako rozrywka jest OK, ale w doroslym zyciu ma sie inne sprawy, niz martwienie sie o jakas wirtualna flote. Jestem przekonany, ze taka sytuacja dotyczy rowniez wielu z Was.

Przede wszystkim takie rozwiazanie mialo by tylko pozytywne skutki. Gracze ktorzy mogliby dostosowac sie do obecnego wlasnego stylu gry, na pewno pozostana dluzej w grze. Wiecej graczy = wiecej pieniedzy dla GF.

Jak sama Kasia321 wspomniala w innym temacie na forum, kiedys byla taka mozliwosc w przypadku sond - sam z niej skorzystalem. Teraz GF mogloby wprowadzic taka mozliwosc w przypadku kazdego statku. Jak juz pisalem - przez 1-2 tygodnie po polaczeniu Universow. Dlaczego np. 2 tygodnie - zeby kazdy sie z tym przespal i spokojnie zastanowil czy flota, ktora budowal przez te pare ladnych lat, jest mu potrzebna. A jezeli tak - to czy cala, a moze wybrane jednostki w mniejszej ilosci.

Na pewno nie byloby z tym problemu, gdyz taka mozliwosc byla z sondami i bedzie z kazda jednostka, gdyz juz jest to opracowane (polecam temat opisujacy zmiany w wersji 4.0). Pozostaje kwestia, aby byla mozliwosc odzyskania 100% wartosci floty. Jak juz wspomnialem - taka opcja powinna byc dostepna obligatoryjnie, gdyz polaczenie Universow stawia graczy w nowej sytuacji. A jezeli taka opcja bedzie dostepna, to pojscie nam graczom na reke, jest tylko kwestia dobrej woli GF.

Co o tym sadzicie? Prosze o wypowiadanie sie Was w tej sprawie, ktora wg mnie jest wazna i porusza nowy aspekt laczenia Universow i wprowadzanych zmian w grze.

.Numerek

Gram dla WOŚP

• ".Numerek" is male

Date of registration: 6 Apr 11

• Send private message

2

Saturday, 28 January 2012, 15:59

Moim zdaniem skończyło by się to mega pushami.

Ktoś kto ma powiedzmy 10 kont na różnych uni przenosił by je wszystkie na jedno uni i 9 z nich zamieniał na złom i wysyłał do 1.

Było by to nie uczciwe wobec innych graczy a zrobione z głową trudne do udowodnienia.

3

Saturday, 28 January 2012, 18:11

Po mimo mojej bujnej wyobraźni, nie jestem w stanie sobie Twojego pomysłu wyobrazić. Załóżmy, że ja jako górnik wysyłam sobie surowce na rozbudowanie kopalni metalu na poziom 40. Lot przez 4 galaktyki +/- 3 godziny. Kurczątko, wpisałem w transporcie o kilka tysięcy kryształu za mało. No nic, wyślę szybką flotę to mi to dotransportuje. Pech chciał, że dostaje skana, a po upływie minuty leci na mnie 4 floty farmiące. Zaznaczam agressorowi, że jestem na koncie, ale uparty on jest... Co zrobić? dużo nie uchowam. Wklepię we flotę, a po jej wybudowaniu tanim kosztem sobie ją odzyskam. xD

Pomysł genialny. :quasi:
Takich przykładów może być znacznie więcej - ten powinien być trafiony. xD

Sprostowanie poniższego postu:

Nic nie wnosisz odkrywczego tym postem - więc może nie zaśmiecaj wątku. -.-
Równie dobrze mogę zaznaczyć, że misja T spala 2x mniej deuteru, na uni nie mam znajomych, a najbliższa planeta od mojej docelowej to własnie ta, którą nadmieniłem oddalona od docelowej o przykładowe 3 godziny. Napisać do kogoś, że leżą surowce i nie mam jak ich przetransportować - komiczne. :quasi:
„Jeśli nie potrafisz wytłumaczyć czegoś w prosty sposób, to znaczy, że tak naprawdę tego nie rozumiesz”

- Albert Einstein

u50 top80 [on]

This post has been edited 1 times, last edit by "elokwentny" (28 Jan 2012, 18:43)

Egzegeta

Forumowy As

Date of registration: 16 Sep 11

• Send private message

4

Saturday, 28 January 2012, 18:33

Dlatego używa się misji "stacjonuj" a nie "transportuj". Jeśli kilka k krysi braknie, to można kogoś poprosić, żeby sondy rozbił o nas a my mu zwrócimy koszty. Jeśli brakuje troszkę deu (np. na nanity) i mamy dużo sond, to wysyłając umiejętnie "stacjonuj" dużą liczbą sond na tę planetę ze 100% prędkości oraz wracając z mniejszym % transportujemy tam trochę deu oczywście kosztem jeszcze większej ilości paliwa, ale lepszy rydz niż nic. Można zwiększyć efektywność tej metody wracając przez inną planetę, bliższą niż ta pierwsza.
Szukajcież w księgach Pańskich, a czytajcie; ani jedno z tych nie uchybi, a jedno bez drugiego nie będzie; albowiem usta Pańskie to rozkazały, a duch jego sam zgromadzi je.

5

Saturday, 28 January 2012, 20:02

No to rozbij flote i graj eko jak wielu ludzi już robiło ^^ nie wiem w czym problem...chcesz grać eko to graj eko
Nieliczni przeciw niezliczonym

hadesikxx

Natchniony

• "hadesikxx" is male

Date of registration: 1 Apr 10

Zawód: Rozrabiaka

• Send private message

6

Saturday, 28 January 2012, 20:33

Popierak kolege wyzej, gdyz nie wierze zeby bylo mozliwe takie wymienianie floty na surke ewentualnie moga dodac taka opcje za dodatkową oplate tak jak przenoszenie planet.

Kasia321

Ruda i wredna^^

• "Kasia321" is female

Date of registration: 16 Apr 05

• Send private message

7

Saturday, 28 January 2012, 22:06

Twój pomysł nie ma racji bytu w świetle wersji 4.0.

GF wprowadza za dodatkową opłatą większy procent, niż te gwarantowane 40%, a Ty chcesz 100%?
Zastanów się. To nie jest dobra wola firmy, to jest rezygnacja z zarobku. Pamiętaj, że oni tu nie pracują charytatywnie, w przeciwieństwie do teamu ;)
Nie patrz wielce w przeszłość, która przeminęła
i nie zawracaj sobie głowy przyszłością, która nie nadeszła.
Żyj teraźniejszością i spraw by była warta wspomnień

Scott Taylor

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości

Terry Pratchett

8

Saturday, 28 January 2012, 22:22

Raczej po to jest te łączenie aby flociarze mogli się trochę pobawić latawcami :) Zezłomują w większości tych, którzy od dawna grają mało aktywnie.

Maratonczyk

Gram dla WOŚP

• "Maratonczyk" is male

Date of registration: 28 Oct 06

• Send private message

9

Saturday, 28 January 2012, 22:30

Będzie możliwośc złomowania floty i obrony ale ze stratą surowców. Może rzeczywiście przy łączeniu uni takie coś stworzyć? W końcu zmieniają reguły gry.
Prowadzę temat Najlepsze planety Ogame.pl. Może się wpiszesz?

Maraton - Top1 uni43 / Top17 uni68 / rekord światowy - ilość zabudowanych pól na planecie - 319/352 / rekord krajowy - najbardziej wartościowa planeta - 11.132.232 punktów
Maraton - Ikariam - Top2 Kappa / rekord krajowy - przyszłość nauki - poziom 18

zmechuU28

Gram dla WOŚP

• "zmechuU28" is male

Date of registration: 5 Jan 07

• Send private message

10

Sunday, 29 January 2012, 0:39

GF wprowadza za dodatkową opłatą większy procent, niż te gwarantowane 40%, a Ty chcesz 100%?
Zastanów się. To nie jest dobra wola firmy, to jest rezygnacja z zarobku. Pamiętaj, że oni tu nie pracują charytatywnie, w przeciwieństwie do teamu ;)

No bez przesady, mocno wątpię aby GF miało procent od wydobytych surowców :-)

100% zwrotu surowców oczywiście to zwykłe chciejstwo, ale od dawna zastanawiam się dlaczego GF nie rozdaje graczom wirtualnych surowców. Universa ze zwiększonym % na PZ są otwierane od wielkiego dzwonu, jakby to PZ musiało GF dopłacać z własnej kieszeni. O zwiększeniu wydobycia choć o 1% nie ma co marzyć, itd.

Wiem, wiem, zwiększony handlarz złomu to dodatkowa Anty, Geolog to też Anty itp. Ale fajnie by było aby np. nowi gracze dostawali na start pakiet powitalny 100k surowca za free, handlarz złomu dawał 80% a w konkursach i zabawach nagrodami byłyby surowce. Chyba malkontentów by nie było.

OK, malkontentów byłoby bardzo mało ;-)

Pozdrawiam
Artur
Top20 Uni28: ab ovo usque ad mala [OFF]
Va'esse deireádh eap eigean...

Rav4

Operator Gry

• "Rav4" is male

Date of registration: 30 Mar 11

• Send private message

11

Sunday, 29 January 2012, 2:33

W konkursach Seek & Destroy nagrodami są badania lub budynki, czyli jakby nie patrzeć surowce.

Keyra

AutoboT i exMod DiDów

• "Keyra" is male

Date of registration: 25 Jan 06

• Send private message

12

Sunday, 29 January 2012, 2:34

zmechuU28, przynajmniej jeden post na dwa Ci się udał. Poprzedni (w innym temacie) to zwykłe miauczenie i gderanie do jakiego uporczywie ludzi przyzwyczajasz, ale tutaj masz trochę racji. Nikomu by korona z głowy nie spadła, jeżeli zamiast robić happy hour tylko na zakup antymaterii, od przypadku do przypadku robić happy hour na rejestrację. Chodzi o to, żeby ogłosić wszem i wobec na różnych portalach, forach, itd., itp. (Facebook i inne społecznościówki), że w tej a tej godzinie przy rejestracji na wybrane uni dostaje się "pakiet startowy" o równowartości 5k pkt. Czerpiąc z innego tematu - byłyby to surowce specjalne, niefarmywalne (;)), lecz dałyby możliwość utworzenia nowego konta. Jeżeli taki delikwent po otrzymaniu takiego pakietu nie ma dalszej ochoty na grę, to statystycznie mamy przynajmniej jedną farmę z pojemnością magazynów większą niż 10k, więc skorzystają wszyscy. Jeżeli jednak złapie bakcyla, to jest następny gracz potencjalnie dla GF zainteresowany zakupem antymaterii, może nawet przy kolejnym antymateryjnym Happy hour.

GF po prostu za dużo płaci programistom nieudolnie robiącym swoją robotę (coś mi się informatyzacja ZUSu przypomniała), a za mało inwestuje pieniędzy w marketing i promocje wszelkiej maści i kalibru. Za dużo metafor różnego rodzaju przychodzi mi tu teraz do głowy, żeby je przytaczać, ale chodzi o podstawowe prawo inwestycji: daj coś od siebie, żeby później móc czerpać z tego korzyści. Jedyne co GF teraz nam daje, to koła do samochodu i jeszcze każe za nie dziękować, bo przecież mogliby nam go sprzedać bez...

exModerator działu Prowokacje 8-)
i DiDu książę :E .

Maratonczyk

Gram dla WOŚP

• "Maratonczyk" is male

Date of registration: 28 Oct 06

• Send private message

13

Sunday, 29 January 2012, 7:21

GF nie spadłaby korona z głowy, gdyby robili częściej eventy, czy jak to tam się nazywa np. na zwiększone wydobycie. Na zwiększoną anty z ekspedycji już np. było. W grze też GF - Ikariam takie zwiększone wydobycie było w evencie.
Prowadzę temat Najlepsze planety Ogame.pl. Może się wpiszesz?

Maraton - Top1 uni43 / Top17 uni68 / rekord światowy - ilość zabudowanych pól na planecie - 319/352 / rekord krajowy - najbardziej wartościowa planeta - 11.132.232 punktów
Maraton - Ikariam - Top2 Kappa / rekord krajowy - przyszłość nauki - poziom 18

Rav4

Operator Gry

• "Rav4" is male

Date of registration: 30 Mar 11

• Send private message

14

Sunday, 29 January 2012, 8:17

Taka akcja jak 10x tyle anty z ekspedycji raczej się już nie powtórzy, a przynajmniej nie do następnych urodzin. Nachapałem się wtedy tyle anty że nadal jeszcze jej trochę mam z tamtej promocji :E

Horizon

Pogromca Wszelkich Tematów

• "Horizon" is male

Date of registration: 11 Nov 05

• Send private message

15

Sunday, 29 January 2012, 11:12

Na niemieckim ogame są eventy - tylko nie bardzo u nas. Jest możliwość dodania ogame do google plus lub facebooka z poziomu forum. Jest też więcej wiadomości na temat nowych gier gameforge - ale o tym pisałem już kiedyś ...
Aion, czyli MMO, które do niedawna można było kupić w empiku za prawie 2 stówy :E

http://www.empik.com/aion-assault-on-balaurea-pc,prod58783305,multimedia-p
przeszło pod skrzydła Gejmfordż i na free to play. Twórcą tytułu jest koreańska firma NCSoft.

Jeśli nie skasztanią oryginału to będzie całkiem spoko gierka, bo poza ceną nie miała zbyt wielu wad.

A 100% wymiany to mokry sen każdego inwestora - niestety tak nie ma, z czegoś muszą żyć pośrednicy.
And God said... Let there be NECRO. And it was. And he saw that it was good.

---------------------------
In Xanadu did Kubla Khan
A stately pleasure-dome decree:
Where Alph, the sacred river ran
Through caverns measureless to man
Down to a sunless sea

This post has been edited 1 times, last edit by "Horizon" (29 Jan 2012, 11:13)