You are not logged in.

guras

Gwiezdny Pirat

• "guras" is male

Date of registration: 3 Jan 08

• Send private message

61

Sunday, 26 September 2010, 17:39

lubie mądre wypowiedzi takie jak abramsa
ci co mówią że łączenie uni jest złe są chyba opętani ;}
jak można nazwać coś co może przywrócić świetność grze złym pomysłem ??
nie wiadomo jak to jeszcze zrobią a co niektózi mają tone pomysłów jak GF zepsuje gre tym łączeniem
poczekajcie pierw na konkrety a nie komentujecie najciemniejsze scenariusze wysnute w waszych główkach makówkach

suma 58st 34903% U 61
PB solo 8092%
wiara jest zgubna, a fakty są zbawieniem

ciap

Gram dla WOŚP | Wredna baba :(

• "ciap" is female

Date of registration: 23 Feb 06

Zawód: Leń

• Send private message

62

Sunday, 26 September 2010, 20:13

ci co mówią że łączenie uni jest złe są chyba opętani ;}
jak można nazwać coś co może przywrócić świetność grze złym pomysłem ??
Jak mogę nazwać coś dobrym pomysłem jak nie wiem jak będzie to robione? :O

Ty ciap grasz samo eko , to zrób sobie grę na jednym komputerze , mama tata babcia dziadek i gra gitara , proste.
Naprawdę bardzo dobra rada. Chyba po to zaczynałam grę na różnych uniach żeby nie mieć multi? Grałam 3-4 lata by mieć konto takie jakie chce?
Grając po Twojemu wcale nie będzie widać że gra jedna osoba. FS wracać będzie o tej samej porze, aktywności i logowania też... :fsmile:

.

Klub Nielubianych Przez Wakata

Marvin, ciap, Madderdin, buleon

This post has been edited 2 times, last edit by "ciap" (27 Sep 2010, 1:59)

Graveir

Legenda Ogame

• "Graveir" started this thread

Date of registration: 7 Feb 08

• Send private message

63

Sunday, 26 September 2010, 20:34

Jak można nazwać złym pomysłem jedyną, ale to absolutnie jedyną możliwość ożywienia starych uniwersów? Jeśli tylko GF nie odstawi maniany typu "wszystkie planety w jeden system, płaćcie za rozlokowanie" to łączenie uniwersów może tylko pomóc! Z 300 graczy na serwerze zrobi się nagle chociaż te 2500 i znowu coś się zacznie dziać. Bo żadna reklama już nic tu nie da, nie w sytuacji, w której top 1 ma 20kk pkt a flota 20k pancerników już nikogo za mocno nie dziwi.
4w5

~ 319 ~

zmechuU28

Gram dla WOŚP

• "zmechuU28" is male

Date of registration: 5 Jan 07

• Send private message

64

Sunday, 26 September 2010, 23:05

Quoted

Bo żadna reklama już nic tu nie da
Na miejscu GF myślałbym strategicznie. Połączenie Uni to myślenie na szczeblu taktycznym, czyli - co by tu na chybcika zrobić, żeby jeszcze trochę zarobić. Łączenie Uni w zasadzie nic nie da, przedłuży tylko niego odchodzenie OGame w niepamięć. Przecież za rok takie "nowe" Uni znów się wykruszy i zostanie 500 graczy. Tylko wtedy już nie będzie tego z czym łączyć...

Kto się rejestruje na nowych Uni? Podejrzewam że 99% to są gracze ze starych Uni, bo nikt "z ulicy" tam nie wchodzi. Więc cały czas liczba osób grających w OGame jest stała (w najlepszym wypadku). I z pewnością nowi gracze mają tak samo przechlapane zarówno przy rejestracji na starych jak i na nowych Uni. Na starych czeka ich 20k Pancerników, a na nowych starzy wyjadacze, którzy dojście do MT mają rozpisane co do minuty. Więc osoba, (która dopiero co zaczyna odróżniać obrazki a hasło "FS na PZ z GS na 10%" jest dla niego równie jasne co narzecze tubylców z Górnej Wolty) ma szanse równe na każdym Uni :-)

W OGame jest jeszcze (wbrew pozorom) spory potencjał, który przy odpowiednim potraktowaniu może jeszcze przeżyć drugą młodość. Aby zachować grę przy życiu trzeba a) napływu całkiem nowych graczy, b) utrzymaniu ich w nałogu ;-) Wystarczą wiec dwie rzeczy: wspomniane wcześniej nakłady na reklamę gry (nie ukrywajmy - spore) i zmiana noobprotection. Za darmo i samo nic się nie zrobi. Mailing do użytkowników Onet, WP, O2, banner przez dwa miesiące na głównych portalach, reklama na facebooku i n-k, może nawet bilboardy w większych miastach. I powinno drgnąć, będą się rejestrować z ciekawości. Bo w obecnym stanie OGame medialnie nie istnieje.

A jeżeli GF w dalszym ciągu będzie działać zgodnie z filozofią "minimum wysiłku, maksimum zysku" to długo nie pociągnie.

Pozdrawiam
Artur
Top20 Uni28: ab ovo usque ad mala [OFF]
Va'esse deireádh eap eigean...

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

65

Sunday, 26 September 2010, 23:25

Nie no, oczywiście zgadzam się z tym, co piszesz, jednakowoż łączenie uniwersów to remedium dla wymarłych, starych serwerów, gdzie rejestracja nowego użytkownika nic nie da, bo zostanie dosłownie zmieciony po kilku drobnych błędach i się totalnie zniechęci. Co innego po zmienionym systemie noobprotection, ale tego jeszcze nie ma, więc mówmy o stanie aktualnym ;)

Nowe uni to zupełnie inna bajka - starzy wyjadacze tam, nawet, jeśli rozwijają się 10x szybciej, to jednak nowy ma jakąś szansę ogarnąć co i jak, tym bardziej, że teraz mamy tutoriale :) Zmiana noobprotection stanowczo by tam takim świeżynkom pomogła, ale nie jest nieodzowna do tego, żeby w którymś momencie niektórych "wyjadaczy" jednak nie dogonili ;)

Tak więc reklama i zmiana NP to wspaniały pomysł na zaludnianie nowych uni, gdzie jest jeszcze szansa na stosunkowo harmonijny rozwój, natomiast starych uni nie uleczy już nic poza fuzją serwerów. I to myślę, że niejedną, bo nawet jeśli z 60 serwerów zrobimy 6, to za rok czy dwa trzeba będzie zrobić jeden, a być może już wtedy będzie potrzeba podczepienia pod to andromedy i barymu ;)
4w5

~ 319 ~

adrenium

Wierny

• "adrenium" is male

Date of registration: 12 Aug 09

• Send private message

66

Monday, 27 September 2010, 16:22

tak sobie to wszystko czytam i jest dużo dobrych pomysłów jak i dziwnych komentarzy :/ ogólnie twierdze ze to dobry pomysł. chociaż mam obawy bo nie należne do tego grona graczy którzy wiedzą co to prawdziwe ogame ;P ja zaczynałem w okresie jak ogame już się chyliło i wymierało a ta gra była łatwiejsza i bezpieczniejsza ;P .
Ale jedno mnie ciekawi czy faktycznie tak jak mówicie połączą te uni i po jakimś tam czasie znów się wyludnią ???? skoro niektórzy kracze grają już tak długo... mimo tego wegetowania i nudy są tutaj kilka lat a tu nagle po roku takiej zmiany gdzie ogame odżyje na nowo mieli by poprostu sobie odejść ??? dla mnie było by to co najmniej dziwne zjawisko :|

djlaska

Zdobywca

• "djlaska" is male

Date of registration: 29 May 06

• Send private message

67

Monday, 27 September 2010, 18:33

Quoted

Naprawdę bardzo dobra rada. Chyba po to zaczynałam grę na różnych uniach żeby nie mieć multi? Grałam 3-4 lata by mieć konto takie jakie chce?
Grając po Twojemu wcale nie będzie widać że gra jedna osoba. FS wracać będzie o tej samej porze, aktywności i logowania też... :fsmile:
Jaki problem nawet na obecnych zasadach zglosisz sobie wspolna gre z jednego komputera jedyne co bedzie cie ograniczac to niełączenie flot czy misje atak czy transport czego przeciez i tak robić nie mozesz pomiędzy uniami wię nic się nie zmieni poza tym że cofnie się wszystko w stecz do czasów kiedy było więcej graczy a nie 200 na uni. Jasne osoby bez sojuszy grające sami sobie od wieków eco znajdą powody do narzekania bo pojawi się mnóstwo sępów takich jak ja którzy będą ich nękać często i gęsto x_x . Jednak nigdy nie było tak by wszystkich dało się zadowolić. Gdyby to wprowadzili byłaby to dla ogółu jedna z nielicznych zmian in plus w historii tej gierki. Nie sądzę jednak że zmiana zostanie powstanie darmo :D coś wymyślą oczywiście by się na tym wzbogacić :D

This post has been edited 2 times, last edit by "djlaska" (27 Sep 2010, 18:36)

ciap

• "ciap" is female

• Send private message

68

Monday, 27 September 2010, 18:53

Jaki problem nawet na obecnych zasadach zglosisz sobie wspolna gre z jednego komputera jedyne co bedzie cie ograniczac to niełączenie flot czy misje atak czy transport czego przeciez i tak robić nie mozesz pomiędzy uniami wię nic się nie zmieni poza tym że cofnie się wszystko w stecz do czasów kiedy było więcej graczy a nie 200 na uni.

Na obecnych zasadach jeśli GO zauważy że konta mają tego samego właściciela to da bana:

Quoted

[18:43:37] <Dagusia> mogę?
[18:43:51] <lwica> tak
[18:43:56] <Dagusia> pytanie mam :)
[18:44:24] <Dagusia> czy jesli np mam 2 konta na uni i chce oba prowadzić... zgłosze gre np z babcia (:D) z jednego kompa... to...
[18:44:32] <Dagusia> jak bede się logować o jednych porach
[18:44:38] <Dagusia> fs wracac będzie o podobnych
[18:44:46] <Dagusia> dostane bana za dzielenie lubi multi? :)
[18:45:16] <lwica> wszystko mozliwe
[18:45:50] <Dagusia> czy dajecie takie bany czasem
[18:46:04] <Dagusia> ze pomimo zgłoszonej gry wspolnej ban leci za multi lub dzielenie?
[18:46:09] <lwica> nie tylko czasami
[18:46:16] <lwica> bardzo czesto takie sa
[18:46:19] <Dagusia> dziekuje

Jak widać w załączonej rozmowie wyżej gra między uniami a jednym uni nie różni się tylko "wspólnymi akcjami" a również logowaniami, fs...
Gdy gram na różnych uniach mogę się logować o tych samych porach, mogę fs robić na te same godziny i nie muszę się martwić że któregoś dnia mi zbanują konto za multi.

No i na zakończenie jakby ktoś jeszcze chciał mnie namawiać na łamanie regulaminu gry:
Regulamin Forum

Quoted

Na forum (tzn. w postach, tytułach, nickach, avatarach, podpisach, screenach itd.) niedozwolone jest umieszczanie:
4. treści nawołujących do łamania zasad gry, omijania zabezpieczeń gry lub korzystania z bugów.

edit:
Specjalnie sygne edytowałam i czekałam aż ktoś zacznie się czepiać. ^^
Graveir nie zawiodłeś mnie.
A skrzynki PW nie mam zapchanej od wczoraj.

Rozwieje Twoją ciekawość i napiszę że gram na 3 uniach. ^^
Pytanie co to za różnica czy gram na 1 uni czy na 3?
Jak grasz na jednym to i tak jesteś przy kompie...

.

This post has been edited 4 times, last edit by "ciap" (27 Sep 2010, 19:48)

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

69

Monday, 27 September 2010, 19:07

Quoted

u1-_MM_ | u2-L.o.D.| u3-GFS | u8-UNITED | u11-STATOIL | u12-MORGOTH | u35-KINGSIZE
u41-300 | u55-O_ O | uB-toXic | uE-UNITED | uG-Cfoki | uH-M*M*M
To mi wygląda na 13 (sic!) uniwersów na których grasz. Czy aktywnie - nie wiem. Ale jeśli połączą uniwersa po 10 naraz to potencjalnie będziesz musiała zrezygnować z... 4 kont! 3 z pierwszej dziesiątki, 1 z drugiej. Aż takie to straszne? Że zamiast na 13 serwerach będziesz pykać na 9? Użyj troszkę życia ;) Ja w szczycie nałogu grałem na 3 naraz i zastanawiałem się nad swoją poczytalnością :P A poza tym jeszcze nie wiadomo czy GF w swojej wspaniałomyślności nie zezwoli takim ja Ty maniakom na grę na kilku kontach pod warunkiem absolutnego braku kontaktów. Ba, nawet na logowanie się na kilka kont na jednym kompie, nawet jeśli nie na jednej przeglądarce to na kilku alternatywnych :P Możliwe? A czemu nie? Bo to GF mało razy twierdziło, że coś jest absolutnie niewykonalne, a potem się okazywało, że można? Więcej planet, przenoszenie ich, łączenie uni... Więc proszę nie kwilić na zapas.

P.S. Masz zapchaną skrzynkę PW.
4w5

~ 319 ~

Joksik

Zdobywca

• "Joksik" is male

Date of registration: 28 Jun 10

Zawód: Informatyk

• Send private message

70

Monday, 27 September 2010, 19:25

tak sobie mysle mysle i jedynym fajnym pomyslem odnosnie laczenia uni jaki mi by sie spodobal to laczenie ale uni o tych samych numerach z zagranicznymi. miej wiecej otwierali je w tym samym czasie wiec problem z roznica w rozwoju juz nas nie interesuje, odchodzi problem multikont, no i co najwazniejsze fajnie by sie bylo zmierzyc z jakimis niemcami, ruskami itd. wtedy to bym sobie pogral z czystym sumieniem i nie raz by mi ochota powrocila do gry by stoczyc jakoms wojne z niemcami ]:-D tylko nie wiem jak u naszych GO stoi angielski bo wtedy czasem ciezko byloby cos zalatwic :E ale za takim laczeniem podpisuje sie jak najbardziej

U59 - top20 off
U65 - top4 off
Mizar - top170 on

This post has been edited 2 times, last edit by "Joksik" (27 Sep 2010, 19:27)

adrenium

Wierny

• "adrenium" is male

• Send private message

71

Monday, 27 September 2010, 20:08

GO to najmniejszy problem. zadaj sobie pytanie jak większość graczy stoi z angielski ;P ?? fajny pomysł ale chyba niewykonalny ze względu na bariery językowe.

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

72

Monday, 27 September 2010, 20:25

Wybacz Joksik, ale Twój pomysł jest chory. Nie po to gramy na ogame.pl,fr,de,ru,org,it,etc żeby teraz nagle grać na multinarodowościowym. Mamy jakiś tam oficjalny język i nagle mamy to utracić? I co, będziemy do ruskiego GO pisać odwołanie od bana z użyciem tłumacza google, czy zasuwać z każdym mailem do biura tłumaczeń?... Czy też może francuski GO ma się nauczyć polskiego i nam tłumaczyć czemu nałożył bana za bash? :quasi: Chcesz tak grać - zapraszamy na ogame.org, póki co GF wykupuje domeny konkretnych narodów po to, żebyśmy nie musieli się uczyć języków obcych żeby grać w grę przeglądarkową ;)
4w5

~ 319 ~

Joksik

Zdobywca

• "Joksik" is male

• Send private message

73

Monday, 27 September 2010, 21:29

no widzisz tak to jest, ze dla Ciebie laczenie uni zagranicznych to chory pomysl, dla mnie laczenie uni polskich to chory pomysl bo ludzie beda musieli wtedy z czegos zrezygnowac jak np ciap (multikonta) no i zajebicie mi sie bedzie gralo jak gram na u65 czyli laczac co 10 uni bede przyslowiowo najslabszy a pisanie ze licza sie umiejetnosci itd mozna wsadzic miedzy wiersze. jak by sie liczyly umiejetnosci to ludzie graliby na starszych uni od zera a nie szli na nowo otwarte by nikt przewagi duzej nie mial. a uni miedzynarodowe jak do tej pory rozwiazuje problem multikont oraz problem roznicy rozwoju poszczegolnych uni. jedynym problem moze byc bariera jezykowa, ale jesli jakos ogarneli to na ogame.org to i pewnie tu by jak chcieli jakos by to ogarneli wkoncu schemat ticketow taki sam wiec czy pl czy ru czy us w tickecie wklejasz pozycze reckow itd. w te same pola. a i w kazdej szkole od podstawowki przez gimnazjum az po studia masz jezyk angielski wiec czegos chyba w szkole dzieci ucza... no i regulamin wszedzie przeciez ten sam wiec co ambitniejszy gracz poszukalby sobie w regulaminie to czego nie wie lub wszedl na irca i zapytal sie polskiego GO wiec nie wiem po co te problemy zeby od razu z tlumacza korzystac hehe dodatkowo uatrakcyjnilo by to gre

U59 - top20 off
U65 - top4 off
Mizar - top170 on

This post has been edited 3 times, last edit by "Joksik" (27 Sep 2010, 21:35)

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

74

Monday, 27 September 2010, 21:54

Taaaak? No to teraz sobie wyślij fragment polskiego RW do francuskiego GO i obserwuj reakcję :P Albo do rosyjskiego :P Na grę na .org ludzie decydują się świadomie, tak jak świadomie decydują się na grę na serwerach bułgarskich czy innych. A tu się ludzie świadomie rejestrowali na polskim. Piszesz, że każdy uczy się angielskiego w szkole - a ja Ci powiem, że nie każdy, znam osoby, które miały bardzo mocny nacisk na język niemiecki i po angielsku praktycznie nie mówią, chociaż jako drugi język był nauczany. Tak samo jak mnie uczyli niemieckiego, a ja w tej chwili umiem powiedzieć "ich bin nich vonberitet" czy jakoś tak. Poza tym w ogame grają również ludzie po 40-50 lat, których w szkole uczyli gawarić pa ruskij ;) Toteż myślę, że prędzej się wykruszą ludzie jeśli postawimy ich przed barierą językową, niż kiedy postawimy ich przed problemem "wybrać jedno konto z 3 albo szukać jednego idlerka do przefarmienia przez 100us" ;)
4w5

~ 319 ~

ciap

• "ciap" is female

• Send private message

75

Monday, 27 September 2010, 22:07

Łączenie zagranicznych dla mnie było by super.
Ale język.. inny czas...

Czy też może francuski GO ma się nauczyć polskiego i nam tłumaczyć czemu nałożył bana za bash?

Już ich uczę:

Quoted

[21:58:32] <@cri> czesc Dagusia
[21:58:33] <@FroGgyMan> czesc Dagusia!
[21:58:33] <@cri> co tam ?
[21:58:34] <@Janine> XD
[21:59:10] <+Dagusia> Oo
[22:05:04] <@cri> wszystkiego najlepszego w dniu urodzin dla ciebie FroGgyMan !
-
cri is cri@cri.sgo.OGameFr * cri
cri using *.OnlineGamesNet.net OnlineGamesNet IRC
cri is logged in as cri
cri is connected via SSL
cri End of /WHOIS list.
-
FroGgyMan is FroGgyMan@FroGgyMan.gameadmin.OGameFr * Ogame.fr GameAdmin
FroGgyMan using *.OnlineGamesNet.net OnlineGamesNet IRC
FroGgyMan is logged in as FroGgyMan
FroGgyMan End of /WHOIS list.
-
:fgrin:

.

This post has been edited 1 times, last edit by "ciap" (27 Sep 2010, 22:13)

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

76

Monday, 27 September 2010, 22:20

No pięknie, widać, że inteligentnych biorą, a nie z łapanki, jak u na... wróć! :fgrin:
A tak bardziej serio, to to, że nauczysz ich kilku zwrotów grzecznościowych to jeszcze nie znaczy, że sobie poradzą jak przyjdzie im odbyć rozmowę o odwołaniu... A musieliby obsługiwać graczy w ich językach. Bariera czasu też tu jest istotna - kto by musiał siedzieć na ircu o 3 nad ranem gdyby trafił się GO z ogame.us na ten przykład? :fgrin: Że już nie wspomnę, że u1.us a u1.de to też całkiem sporo lat świetlnych różnicy ;)
4w5

~ 319 ~

gluttony

Wieczny

• "gluttony" is male

Date of registration: 17 Feb 06

• Send private message

77

Monday, 27 September 2010, 22:34

boże, co wy gadacie?
jaka różnica pomiędzy u1 a u10? z tego co pamiętam, to top1 ogame pl jest z u10 ;) a reszta, przecież to wszystko jak najbardziej podobne...

co do wielkości flot, też nie widzę większych problemów, przecież są ACSy bez których ustrzelenie naprawdę dużej floty bez fajnego zysku jest niewykonalne...
jedynie będzie ciekawie jak gdzieś przypiszą u5 gdzie mroczny faktycznie ma całkiem sporą flotkę - ale jak się znajdzie takich 5ciu... kto wie ;)

co do multikont... mnie problem nie dotyczy, bo narazie mam jedno i nie zamierzam mieć już więcej...
a z drugiej strony, przecież do starości nie będziemy klikać w te cyferki, kiedyś każdy z nas odejdzie, albo GF z nas zrezygnuje... czy wyzbędziesz się tych kont teraz, czy za x czasu, i tak ich nie będziesz mieć

tak tak, czas pracy włożony nad kontem... hmmm i co? a jak zamkną uni to ktoś ci odda ten czas? albo wręcz za niego zapłaci?

lepiej za dużo nie pisać, z tego względu, że jak wszyscy mówili NIE nowemu wyglądowi gry, to GF zrobił nowy... teraz może piszmy że bardzo chcemy, to GF nam zrobi na złość i nie połączy :D albo da nam całkiem fajne przywileje :)

edit:
tak na potwierdzenie...

Aniol 223 [Economy] Universum 4
- Punkty: 9.524.405 Top: 32 (24.09.2010) - statystyka z górników ogame
na u 21 mając tyle pkt taki ktoś byłby na 37 miejscu, a nasz top32 ma 10,8kk pkt

różnica 17 uniwerków a jednak na korzyść u21 :D

ps. Ciapek jest beeee :P

GF twierdzi że 33,7=35,3
Polacy gratulują niemuchom matematyki :)

This post has been edited 1 times, last edit by "gluttony" (27 Sep 2010, 22:38)

Joksik

Zdobywca

• "Joksik" is male

• Send private message

78

Monday, 27 September 2010, 22:51

Na grę na .org ludzie decydują się świadomie

tez wlasnie. swiadomie zdecydowalem sie na gre na u65 a nie na gre na mieszance uni. i teraz GF wbrew mojej woli mi to zabierze! i moj sprzeciw nic tu nie zmieni wiec czy to jest fair xD ? wiesz nie wiem jak tam z org bo nie gralem ale moze odwolania itd. zalatwialoby sie u polskich operatorów gry. schematu dokladnie nie znam ale zdaje sie ze GO tez decyzje musi konsultowac z instancja wyzej od siebie czy nalozyc bana lub go zdjac i gracz w tej rozmowie nie uczestniczy nawet...jest mu tylko przedstawiany werdykt. a Ci nasi szefowie chyba jezyk znaja skoro z GF sie komunikuja hehe w sprawach gry itd. wszystko jest jak widac do rozwiazania, a po polaczeniu uni przeciez nagle ilu GO bedzie nie potrzebnych ?? wiec tych co znaja jezyk mozna zatrudnic wlasnie cos w ten desen...w ostatecznosci mozna na takim uni dac po jednym GO z kazdego kraju i nie trzeba by kombinowac w ostatecznosci w krajach z duza liczba graczy po 2 GO bo i tak po polaczeniu wielu nie bedzie mialo co robic...mozna by nawet tickety zrobic w kilku jezykach, zreszta takowe juz istnieja...wiec poprostu przy ich wysylaniu wybieraloby sie jezyk a dla GO i tak najwazniejsza jest zawartosc raportu a nie jezyk w ktorym jest napisany raport bo tam akurat wiele do czytania nie ma...wiec czy bedzie pisalo :Agresor wygral bitwe...lub to samo ale w innym jezyku nie jest to istotne bo przeciez po tylu latach gry kazdy wie co w raporcie wojennym jest i gdzie ma szukac i czego, tak samo z raportem szpiegowskim czy ze zbiorki pz...odnosnie czasu mozna grac zawsze wedlug czasu serwera. no nic to byla tylko taka luzna mysl ze mi akurat takie polaczenie by najbardziej odpowiadalo. nie wykluczone ze jak polacza polskie uni i w innych krajach rowniez a po latach znow spadnie nam liczba graczy polacza tak wlasnie uni ;) i wtedy to dopiero graloby sie super hehe choc technicznie widac jest to jak najbardziej do wykonania juz teraz

U59 - top20 off
U65 - top4 off
Mizar - top170 on

This post has been edited 1 times, last edit by "Joksik" (27 Sep 2010, 22:56)

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

79

Monday, 27 September 2010, 23:19

No i widzisz, raport to jeszcze, ale co z odwołaniami? Co z pytaniami technicznymi o grę? GO ma obowiązek się na IRCu pojawiać. No i teraz żeby było sporo graczy to tak spokojnie z 10 serwerów trzeba połączyć - czyli 10 GO z różnymi językami, i każdy musiałby sprawdzić każde zgłoszenie, żeby wiedzieć w jakim jest języku :fgrin: Masakra.

I nie, masz złe informacje. GO ma tylko jednego zwierzchnika - GA. Byli kiedyś SGO, ale konsultacje dotyczyły tylko co trudniejszych spraw, ewentualnie pytać musi się testowy GO. A z niemcami komunikuje się CoMa (czyli Art), GA, oraz FA. Szeregowy GO, Smod, Mod, opiekun S&D czy cholera wie co jeszcze raczej do nich nie pisuje ;)

W każdym razie więcej jest problemów z tym, żeby grać z ludźmi z innych krajów, niż z tym, żeby się kilku kont pozbyć ;) Bo graczy, którzy grają na kilku uniwersach obok siebie aż tak strasznie dużo nie ma.
4w5

~ 319 ~

zmechuU28

Gram dla WOŚP

• "zmechuU28" is male

• Send private message

80

Tuesday, 28 September 2010, 0:37

W sumie to bym się nawet nie zdziwił, gdyby GF zmieniło w ten sposób grę. Łączenie Uni z różnych państw, zamiast tysiąca Uni na całym świecie z 5k graczy zrobią 5 serwerów na których będzie klikać 1mln graczy.

Przy odrobinie zaangażowania sprzętowo-programowego jest to jak najbardziej realne do wykonania. Team międzynarodowy (rozwiązanie jakie podał Joksik). Wbrew pozorom to ma sens.

Oczywiście liczę, że nikt z GF tego nie czyta ;-)

Edit: o ile Wiki nie kłamie, taka przeglądarkowa gierka FarmVille ma 62 miliony aktywnych graczy. I nawet na Androida i iPhone mają klienta. Żeby nie kopać leżącego, to nie dodam, iż osiągnęła to jakaś firma Zynga o dwuletniej historii.

Pozdrawiam
Artur

This post has been edited 1 times, last edit by "zmechuU28" (28 Sep 2010, 0:48)

Polankowicz.

Gwiezdny Pirat

• "Polankowicz." is male

Date of registration: 13 Jul 06

Zawód: Różnie to bywa...

• Send private message

81

Tuesday, 28 September 2010, 1:48

Janosik--> Weź Ty pisz z akapitami chociaż, bo po 2 zdaniach sobie odpuściłem czytanie.

Pytanie do protestujących przeciw łączeniu... Co w takim razie innego proponujecie by na 80 uni znów zaczęło się coś dziać? :)

uni 18- S.P.Q.R./aIU/IU. Status: off.
uni Gemini- X-TEAM. Staus: on.

82

Tuesday, 28 September 2010, 2:22

Dopiero teraz się na to zdecydowali, według mnie za późno. Wprowadzenie przenoszenia planet to przygotowany grunt do łączenia uni.
Tej gry już nic nie uratuję.
Brak podpisu.

sta111siu1

Gwiezdny Pirat

• "sta111siu1" is male
  • "sta111siu1" has been banned

Date of registration: 5 Apr 08

• Send private message

83

Tuesday, 28 September 2010, 8:08

ech zamulacie zamulacie

aa Joksik naprawdę akapity by się przydały bo oczy strasznie juz mam styrane

łaczenie uni to jedyne wyjście i raczej oczywiste jest łaczenie uni ramach jednego kraju

nie pamiętam chyba nikt tu nie napisał że takie łączenie uni to coś o czym twórcy tej gry zapomnieli już na poczatku
sama gra jest rewelacyjnie zrobiona jak dla mnie lecz ma niestety ramy czasowe
ekonomia w zależnosci od szybkosci uni to 2-4 lata
gra flotowa jest już uzależniona od chcrakteru gracza ale po kilku złomach większość odchodzi a gdzie ?
na nowe uni lub na zawsze
więc normalne że liczba graczy zaczyna się zmniejszać
oczywiście ostatnio widzimy efekt kuli śniegowej a raczej lawiny
więc rozwiązanie musi być radykalne co wcale nie wyklucza że ilośc graczy na połaczonych już uniach bedzie sie utrzymywac

do tego GF otwierajac nowe uni powinno monitorować liczbe graczy na pozostałych uniach i dalej je łaczyć

nie rozumie do konca problemu niektórych graczy z kontami multi
sam gram obecnie na 3 uniach ale co to a gra - choć i tak na tych uniach jest "sporo graccy"

ale wolałbym grac na jednym konkretnym uni pod wzgledem liczby graczy
choc dodatkowe konto eko to zaden problem do prowadzenia
uni 50 top 32
uni 60 top 84 ___ 10.07.2039 03:42:47 Bugusing (Kontakt)
uni ELEKTRA top 134 dalej EKO
uni FORNAX top 664 tu sobie polatam

"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują."A.Einstein]

Rzeźnik drzew

Gram dla WOŚP

• "Rzeźnik drzew" is male

Date of registration: 7 Jul 05

• Send private message

84

Tuesday, 28 September 2010, 8:35

Tak jak wyżej...
Trzeba się zdecydować czy chcesz mieć pięć kont na pięciu uniwersach na których nie ma już z kim grać i nic się nie dzieje... czy może chcesz mieć jedno konto na uniwersum z powiedzmy 10k graczy.
Zastanówcie się. :) ^^
TOP Największych Złomiarzy i Aktywistów Uniwersum 1
TOP Największych Złomiarzy i Aktywistów Uniwersum 67
..Rekordy u65..
.. ex Rekordy uJupiter..
..ex Rekordy u1..
..ex Rekordy u66..

Zaopiekuję się kontem na uniwersum 1 lub 67 :E

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

85

Tuesday, 28 September 2010, 10:11

W sumie to bym się nawet nie zdziwił, gdyby GF zmieniło w ten sposób grę. Łączenie Uni z różnych państw, zamiast tysiąca Uni na całym świecie z 5k graczy zrobią 5 serwerów na których będzie klikać 1mln graczy.

Przy odrobinie zaangażowania sprzętowo-programowego jest to jak najbardziej realne do wykonania. Team międzynarodowy (rozwiązanie jakie podał Joksik). Wbrew pozorom to ma sens.

Oczywiście liczę, że nikt z GF tego nie czyta ;-)
Sprzedam deuter! Ching Chian Chiong? Что? Крис?
Edit: o ile Wiki nie kłamie, taka przeglądarkowa gierka FarmVille ma 62 miliony aktywnych graczy. I nawet na Androida i iPhone mają klienta. Żeby nie kopać leżącego, to nie dodam, iż osiągnęła to jakaś firma Zynga o dwuletniej historii.

Pozdrawiam
Artur
Zapewne nie kłamie, ale sukces farmville wynika z mocnej asymilacji z facebookiem i wypisywania wszystkich sukcesów na tablicach znajomych. Darmowa reklama 24/7. Gdyby w ten sposób podłączyć ogame, to też by szybko było parę milionów graczy i opłacałoby się opracowywać wtyczki na różne systemy mobilne ;)
4w5

~ 319 ~

zmechuU28

Gram dla WOŚP

• "zmechuU28" is male

• Send private message

86

Tuesday, 28 September 2010, 12:06

Quoted

Jak tanio to kupie :-) Naturalną koleją rzeczy będzie tworzenie sojuszy "narodowych", gdzie taniooo!!!!11111 bęndzie moszna kópić palifffko :-)

Quoted

Zapewne nie kłamie, ale sukces farmville wynika z mocnej asymilacji z facebookiem i wypisywania wszystkich sukcesów na tablicach znajomych
Od dobrego pól roku bębnię, że szansą dla OGame może być podpięcie się pod jakieś serwisy społecznościowe albo załatwienie domeny ogame.google.com :-D. Na Origin dyskutują już o tym, ale nie śledzę postępów. Chodzi mi o zauważenie przez szefostwo GF faktu, że da się pewne rzeczy wykonać. Byle duperelka dla nich to "ogromne zmiany w kodzie, zaangażowanie programistów, poprawki w silniku gry, implementacja zmian" i tego typu bulbulacje transcendentalne o wykładnikach niewymiernych w przestrzeniach zespolonych. Firma kombinuje jak tu zwiększyć liczbę klikaczy z 200 do 1000, a byle firemka bez żadnego PiP, COMA i Origin w dwa lata podbija świat gierką o kopaniu kartofli a 200 graczy to przybywa im chyba w minutę.

Pozdrawiam
Artur

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

87

Tuesday, 28 September 2010, 12:58

A teraz wyobraź sobie DiD takiego serwera :fgrin: Czy komcianie Twojego świeżo wstawionego ST przez, dajmy na to, włochów :P

Cóż, podpięcie ogame pod fejsa to w sumie sprawa prosta - wystarczy do takich rzeczy jak RW, budowanie itd wstawiać linki do "chwalenia się" czy jak to tam wygląda (fejsa mam, w gry tamtejsze nie grywam :P). Do tego asymilacja forum ogame z tablicami znajomych - oczywiście dla tych, którzy chcą, bo przecież większość pyskówek tutaj odbywa się na zasadzie anonimowości ;) A stąd już tylko krok do masowej popularności - no bo skoro nasi znajomi grają, to i my gramy.

Ze strony współpracy 2 firm też problemu nie ma. Zuckenberg takich potentatów jak GF przyjmuje z otwartymi ramionami, bo to być duuuużo danych dla jego nowej, społecznościowej wyszukiwarki, tudzież jego bezcennych reklamodawców ;)

E: Nawet kurde głupiego przycisku "like" nie ma na stronie głównej ogame. A marna strona projektu na fejsie to tak z 2h trwa żeby zmontować. Z wodotryskami graficznymi powiedzmy jeden dzień, jak się grafików oddeleguje.
4w5

~ 319 ~

This post has been edited 1 times, last edit by "Graveir" (28 Sep 2010, 12:59)

Joksik

Zdobywca

• "Joksik" is male

• Send private message

88

Tuesday, 28 September 2010, 14:53

wielki mi problem dogadac sie w handlu gdzie masz podany z gory przelicznik...jak sie podoba odnajdujesz nick w grze i piszesz sama ilosc ile bierzesz...
A teraz wyobraź sobie DiD takiego serwera :fgrin: Czy komcianie Twojego świeżo wstawionego ST przez, dajmy na to, włochów :P

jakos na org nie maja tylu wymyslnych problemow odnosnie komunikacji co Ty

ja tu widze same plusy takiego polaczenia mozna przeciez w chwili relaksu czyli grajac szlifować nieświadomie swoj jezyk angielski ktory przydaje sie wszędzie od zycia poprzez prace/biznes.

wiadomo ze do szkoly na pamiec nikomu sie nie chce uczyc, a tak z samej przyjemnosci to co innego. w uk bylem i od samego ogladania tv polowe jezyka chaplem calkiem nieswiadomie.

wiec ludzie nawet nieświadomie douczyliby sie wielu wielu rzeczy i zapmietaja je lepiej niz w szkole wykute na blache słówka.

nie mozna byc tak zamknietym na inny jezyk jak Ty, od tego jestesmy w uni ze ja kilkadziesiąt lat kazdy bedzie musial plynnie mowic po angielsku, nasze forum i tak w pelni pl nie jest :E a jakos wszyscy w tym Ty potrafisz napisac/wedytowac posta itd....

U59 - top20 off
U65 - top4 off
Mizar - top170 on

This post has been edited 1 times, last edit by "Joksik" (28 Sep 2010, 14:54)

Graveir

Legenda Ogame

• Send private message

89

Tuesday, 28 September 2010, 15:13

Joksiku drogi, ja jestem cholernym filologiem angielskim z wykształcenia :P To nie o to chodzi :P Chodzi o to, że nie każdy gracz ogame to nastolatek ze świeżą jeszcze w głowie nauką języków obcych i jak 50letniemu dziadkowi każesz się nagle ze wszystkimi dogadywać po angielsku to rzuci tę grę w diabły. Tak samo jak jakiemuś kompletnemu jełopowi językowemu, bo i tacy się zdarzają - jedni mają predyspozycje do mnożenia w pamięci 3cyfrowych liczb, a inni łatwo łapią języki. I to się tyczy wszystkich ogejmów, tym bardziej, że chinole, ruscy czy inni bułgarzy mają raczej nikłą edukację angielskiego. A samych dużych, starych, europejskich ogameów może po prostu nie wystarczyć. I dlatego uważam, że to jest poroniony pomysł. I btw, nie wiem czy słyszałeś, ale nie ma już ustalonych przeliczników ;)
4w5

~ 319 ~

adrenium

Wierny

• "adrenium" is male

• Send private message

90

Tuesday, 28 September 2010, 22:47

dopiero co czytałem o łączeniu uni. teraz już czytam o łączeniu uni z różnych krajów... troszkę odbiegło to od zamysłu ;P
bądź co bądź przytaknął bym ewentualnie na takie coś ale niechętnie :/
polskie soje przeciwko niemieckim i rosyjskim hehehe dziwne... ;P