W zwiazku z wzrastajaca ciagle liczba nowych uzytkownikow forum i spora iloscia nowych twarzy przewijajacych sie przez spam mam zaszczyt przedstawic Faq dla dzialu Spam. Ma on na celu mozliwie ulatwic poruszanie sie po tym dziale i start dla nowych uzytkownikow.
Przyjemnego pisania zycze,
jeth
Nie zakładaj tematów w stylu "halo jestem nowy, czy mogę z wami pospamować?", gdyż może to wzbudzić niechęć u innych spamerów.
2. Napisałem już około setki postów w spamie, a mój licznik postów jest nadal na zerze. Dlaczego?
Licznik postów w dziale Spam jest wyłączony, z racji luźnej formy tego działu. Żeby podbić swój licznik postów, musisz napisać post w jakimkolwiek innym dziale forum. Oczywiście namawiamy do pisania postów treściwych i sensownych.
3.Wymyśliłem świetną zabawę w skojarzenia, założyłem temat i został on zamknięty. Czemu?
Skojarzenia są najczęściej tworzonym tematem. Spróbuj wymyślić inną zabawę. Popularne są także zabawy takie jak "liczymy do 1 000 000" i inne temu podobne. Korzystaj z opcji SZUKAJ, by ustrzec się przed dublowaniem takich tematów

. Staraj się także dokładniej zapoznać z działem Spam, aby nie powtarzać się z tematami i wiedzieć czego każdy wątek dotyczy.
4. Czemu w prawie każdym temacie ktoś dopisuje, że jest pierwszy lub drugi?
Taki zwyczaj panujący wśród niektórych spamerów. A dlaczego tak się dzieje, tego nie wie nikt. Jest to jedna z prawidłowości tego działu, obrazująca jego luźny charakter i możliwość zabawy postami

.
5. Czym jest FC?
FC (Fan Club) - jest tematem poświęconym danemu użytkownikowi. Zazwyczaj użytkownik ten posiada długi staż na forum lub jest lubiany przez innych użytkowników. Jest to sposób pokazania danemu spamerowi, że jest ceniony wśród innych. W samym temacie znajdują się pytania do niego, opinie innych, a także luźne rozmowy na wszelkie tematy
6. Kto może mieć Fan klub? Kto go może założyć?
Posiadaczem Fan Klubu może być każdy.
Zakładać też może każdy, ale:
- spamerzy uważają zakładanie FC samemu sobie jako szczyt samochwalstwa.
- zakładanie FC, jednego po drugim, pierwszej lepszej napotkanej w Spamie osobie, nie ma sensu. Przeczytaj punkt 5 i zobacz co to takiego FC i dlaczego jest tworzony i dopiero potem decyduj się na założenie takiego wątku

.
- pamiętaj, że nie każda osoba życzy sobie swojego FC. Jeśli zwróci się do Ciebie z prośbą o nie zakładanie takiego wątku - uszanuj jej decyzje. Robienie tego wbrew czyjej woli kilka razy - mimo upomnienia moderatora zakończy się ostrzeżeniem.
7. Założyciel Fan klubu dostał bana, jak mogę się teraz wpisać?
Wyślij prywatną wiadomość do jednego z moderatorów Spamu, w treści podając link do FC, swój nick i rangę. Jeśli czujesz się na siłach i masz odpowiednio długi staż na forum, możesz również poprosić o przekazanie Ci opieki nad danym FC.
8. Miałem poważny problem, założyłem dotyczący go temat w spamie, gdyż nie wiedziałem gdzie mogłem udać się z tym po pomoc i nie otrzymałem żadnej konkretnej informacji, odpowiedzi, a jedynie dziesiątki zbędnych postów. Dlaczego?
Witamy w spamie

. Nie spodziewaj się tu poważnych odpowiedzi na poważne pytania

. Po prostu jest to dział przeznaczony do luźnych dyskusji, często nie prowadzących do żadnych wniosków, czy rozwiązań

.
TUTAJ znajdziesz definicje SPAMu i będziesz już wiedział, czemu się tak dzieje, skoro ten dział jest jemu właśnie poświęcony
![:]](wcf/images/smilies/m_smile.gif)
.
9. Dostałem ostrzeżenie za post napisany w spamie, dlaczego?
Nazwa działu Spam nie oznacza, że nie obowiązuje w nim
regulamin, więc oczekuj kary za jego łamanie. Moderatorzy tego działu patrzą na wykroczenia z przymrużeniem oka, ale nie na wszystkie. We wszystkim trzeba widzieć umiar

. Należy także pamiętać, że tu także obowiązuje kultura osobista i szacunek względem drugiej osoby.
10. Założyłem temat o moim ulubionym klubie piłkarskim/zespole muzycznym/ polityku, a on został od razu zamknięty, czemu tak się stało?
Takie kwestie poruszane są w dziale
Hydepark, namawiamy do zajrzenia również tam. Jeśli chcesz na poważnie porozmawiać o swoich zainteresowaniach, hobby, czy o życiu codziennym - dział Hydepark jest właśnie do tego stworzony

.
11. Założyłem taki sam temat w Hydeparku i także mi go zamknięto. Mod napisał, że temat nadaje się do Spamu, nic nie rozumiem
.
Upewnij się, że wątku o takiej tematyce nie było już wcześniej. Jeżeli założyłeś temat i ktoś użył stwierdzenia "nadaje się do spamu", najpewniej założyłeś temat, którego całą treścią było: "tu wpisują się ci, co lubią.....". Włóż odrobinę wkładu w temat, a na pewno nikt nie zamknie go bez namysłu. Pamiętaj także, że jeśli nadal będziesz miał jakiekolwiek wątpliwości, zawsze możesz zgłosić sie do moderatora po pomoc, lub wyjaśnienia

.
12. Bobo zjadło moją sygnę. Co się stało?
Twoja sygna musiała łamać regulamin, przez co została wycięta (i pojawiła się w jej miejscu sygnatura wstawiona przez moderatora), lub zablokowana (niemożność wstawiania kolejnej sygnaturki), w przypadku, gdy poprzednia znacząco wykraczała poza dopuszczalne wymiary. Regulaminowe wymiary, to 120x500 px i 30kB wagi.
13. Założyłem temat z pytaniem o nowe uni, czemu został zamknięty?
Nowe uni powstanie, gdy zajdzie taka potrzeba, i będzie to niezależne od ilości topiców na forum. Informacja o nowym uni zawsze jest zamieszczana długo przed otwarciem i jest ogólnie dostępna dla każdego użytkownika. Moderator wie dokładnie tyle samo jak Ty i także dowiaduje sie o otwarciu nowego uni z postu GA, więc PW i posty z zapytaniami kierowanymi o moda mijają się z celem
![:]](wcf/images/smilies/m_smile.gif)
.
14.Miałem za zadanie zrobić referat, poprosiłem o pomoc na forum a mój temat został zamknięty. Dlaczego, skoro widywałem już tematy, w którym proszono o pomoc z matematyki czy fizyki?
Co innego pojedyncze zadanie, a co innego referat. Jeśli nie możesz znaleźć nic w sieci, popracuj również w bibliotece. Na internecie świat się nie kończy. Weź pod uwagę, że Twoja praca zostanie gratyfikowana oceną, natomiast ludzie z forum musieliby poświęcić czas i wysiłek nie mając z tego nic.
15. Założyłem temat, gdzie podałem link do swojego forum/link referencyjny do jakiejś gry/link do swojej stronki, a ten został zamknięty. Dlaczego?
Na naszym forum zabronione jest reklamowanie swoich prywatnych stron, for i tym podobnych rzeczy. Jednak niedługo w dziele "
Komputer, Gry, Internet" pojawi się dział, w którym na warunkach określonych w jego regulaminie, będzie można tego typu linki zamieszczać.
16. W temacie wkleiłem dużo emotek w swoim poście i dostałem upomnienie/ostrzeżenie. Dlaczego, skoro to dział Spam?
Stało się tak, ponieważ ładowanie takiej ilości grafiki spowalnia ładowanie się strony, a dodatkowo przeszkadza w przeglądaniu pozostałej ilości postów. Spamuj - jednak pamiętaj, że tu także obowiązuje
Regulamin ogólny forum
17. Założyłem/łam swoją prezentację użytkownika, chciał/a bym ją jednak na jakiś czas zamknąć, czy wystarczy, że zmienię tytuł wątku ?
Decydując się na zamknięcie PU lub FC wyślij najlepiej PW do wybranego moderatora (nie będącego na urlopie) Spamu. Podobne postępowanie należy poczynić w przypadku ponownej chęci otwarcia FC/PU.
Nie należy nadużywać prawa do zamykania i otwierania swojej prezentacji. Moderator w wypadku zbyt częstych próśb (np kilka razy w tygodniu) może je zignorować albo zamknąć temat na czas, który uzna za stosowny.
jeth, a wszystko to odbylo sie pod bacznym okiem
Zubrzyka, dzieki ktoremu projekt zostal ukonczony w tak krotkim czasie.