You are not logged in.

Hardware: Nowy telewizor!

wariat258

Nowicjusz

• "wariat258" started this thread

Date of registration: 19 Feb 12

• Send private message

1

Sunday, 19 February 2012, 15:58

Nowy telewizor!

Witam, z racji tego, że potrzebuję nowego telewizora, a nie znam się jakoś konkretniej, postanowiłem napisać tutaj.

Nie mam konkretnych wymagań.
Cena telewizora powinna mieścić się w 1000zł, super jeżeli jeszcze taniej, ale jak ma to być jakieś gówno to może dam radę ciut przepłacić.
Potrzebuję 22-25cali, powinien być czarny, żeby pasowało do pokoju i musi, ale to musi mieć możliwość zamocowania uchwytem do ściany, ale chodzi o taki wysuwany, a nie bezpośrednio ze ścianą.
Do czego będzie służył? A no do oglądania filmów, więc fajnie jakby miał USB, do grania w nowsze gry-to chyba tyle.
Preferuję LCD niż plazmę, ale czy LED? tego nie wiem bo się nie znam.
Zadawajcie pytania jak za słabo sprecyzowałem.

pirez

Legenda Ogame

• "pirez" is male

Date of registration: 21 May 05

• Send private message

2

Sunday, 19 February 2012, 19:25

w tym rozmiarze to są tylko LCD. także wyboru nie ma. miedzy led a ccfl rznicyw cenie nie będzie wiec kup led.
piszesz że ma mieć usb ale jednocześnie chcesz grać w gry. dużo taniej byłoby gdyby telewizor miał tylko hub usb podłączany do komputera/konsoli. jeśli chciałbyś mieć możliwość odtwarzania filmów bezpośrednio z pendrive musisz liczyć się z pewnymi ograniczeniami no i na pewno wyższą ceną. napisz co będziesz do telewizora podłączał ( chodzi o to czy same hdmi wystarczą - stynką do wszystkiego chyba że masz starą konsole albo komputer bez wyjscia dvi).

wysuwanego ze ściany uchwytu nikt nie dodaje "za darmo" , za darmo nie dają nawet uchwytu "do ściany" . Taki uchwyt zawiera słowo klucz "VESA" wpisz na allegro vesa , odpowiedni do rozmiaru 22-25 cali i zobacz ile taki uchwyt kosztuje. strzelam że ze 300zł no i w tym wypadku trzeba mieć mocne ściany a nie jakiś karton gips alb nawet sklejka.

co ma nieść informacja w "nowsze" gry, chcesz je odpalać na telewizorze ? czy na komputerze? w każdym razie niepowiedziałeś z jakiej odległości masz zamiar oglądać telewizje bo w takim wypadku musiałbyś mieć 720p żeby gry działały ale nie będziesz mógł nic rozczytać. Swoją drogą ja kupiłem sobie z rok temu 50 cali za 2300zł full hd (może plazma jest mniej wyrażna) ale przy tym rozmiarze podłączając przez hdmi przy full hd na 50 calach mogłem grać w nówke gre (czyli interfejs był dopasowany do 1080p z odległości 3 metrów. przy 22 calach tam będziesz miał nawet przy 720p dużo mniejsze piksele - myśle że jeśli to nie będzie mario to będziesz musiał siedzieć max 1 metr od ekranu.

wariat258

Nowicjusz

• Send private message

3

Sunday, 19 February 2012, 19:43

Co do gier i filmów to sytuacja wygląda tak, że monitor kompa i TV będą praktycznie obok siebie(jedyny problem to długość kabla jak już coś), więc mogą TV połączyć z kompem zamiast monitora.

Co do uchwytu to wiem, że za darmo nikt nie daje, ale nie byłem pewien czy wszystkie telewizory będzie dało się zamontować, a o grubość ścian jestem spokojny, bo obecnie też mam na takiej samej zasadzie trzymany TV.

Odległość od telewizora będzie niewiele większa niż od monitora. Tak się zastanawiając dochodzę do wniosku, że raczej w gry nie bedzie sensu grać, skoro mam monitor w komputerze tylko trochę mniejszy, ale to z filmami nadal aktualne.

pirez

Legenda Ogame

• "pirez" is male

• Send private message

4

Sunday, 19 February 2012, 20:19

hmm, po co w takim razie telewizor ? kup sobie dekoder cyfrowy za 100zł i podłącz przez hdmi do monitora zaoszczedzisz 900zł.

tego z filmami to nie wiem, ma byćodtwarzane bezposrednio na tv ? bez użycia w komputerze ? z góry ostrzegam że taka funkcja będzie stanowić dodatkowo ze 15% ceny takiego małego telewizora, podlaczajac do komputera mialbys za darmo.

wariat258

Nowicjusz

• Send private message

5

Monday, 20 February 2012, 18:25

nie no, filmik byłby odpalany z kompa, a zamiast monitora to telewizor np. poprzez HDMI.

wariat258

Nowicjusz

• Send private message

6

Wednesday, 22 February 2012, 17:04

no to jak? jakieś propozycje?

pirez

Legenda Ogame

• "pirez" is male

• Send private message

7

Wednesday, 22 February 2012, 18:42

w sensie ? przecież telewizor to nie jest książka, nie wyślesz jej pocztą.

idziesz do okolicznych marketów elektornicznych albo najlepiej wchodzisz na wyszukiwarke typu ceneo, nokaut skąpiec i szukasz sklepu który ma "własną" dostawę, wybierasz platnośc przy odbiorze i przed zapłaceniem prosisz o otwarcie i np. w mocnym słoncu albo z latarką - ogladasz czy matryca jest czyściutko , czy podspodem nie ma żadnego brudu itp.

szukasz telewizora LCD 22-25 cali , o rozdzielczości poziomej 576p , jak kupisz 25 cali czy większy możesz pokusić się o 720p, stary uchwyt powinien pasować do nowego TV. 2 wejścia HDMI, musi mieć wbudowany tuner mpeg4, podświetlenie LED

to w sumie tyle myślę że dużo telewizorów będzie cię zaspokajać te wymagania , to nawet lepiej może uda ci się dorwać coś większego