FAQ - Seek & Destroy
SEEK & DESTROY
I.Zgłoszenia
- Czy potrzebne jest podawanie statków, których nie ma we wzorze zgłoszenia (MT, DT, recyklery itd.)?
Nie, ponieważ nie są one wliczane do wartości floty.
- Dlaczego w zgłoszeniu muszę podawać do publicznej wiadomości stan mojej floty?
Stan Twojej floty zazwyczaj nie jest tajemnicą dla graczy z Twojego Uniwersum, a na pewno przestanie być kiedy zaczniesz wklejać zdobyte RW. Podawanie floty na Forum, a nie na przykład na maila, ma na celu "wyłapanie" przez innych graczy ewentualnych oszustw w podawaniu stanu floty. Pamiętaj, że jest to zabawa dobrowolna i nikt nie każe Ci tego robić.
- Czy w zgłoszeniu muszę podać całą posiadaną flotę bojową a nie tylko tą część, którą mam zamiar wykorzystać w trakcie zabawy?
Tak. Wynika to z połączenia dwóch zasad projektu - sprawiedliwego podziału graczy do grup ze względu na wartość floty i możliwości powiększania jej w trakcie zabawy.
II.Zamieszczanie RW
- Czy jeśli wyślę flote przed startem rozgrywki, a sama bitwa odbędzie się już po rozpoczęciu się rozgrywki, to RW będzie zaliczone?
Tak, zostanie zaliczone. Dla nas liczy się fakt, że bitwa odbyła się w czasie rozgrywki.
- Zamieściłem jeden RW, ale mam jeszcze kilka do dodania. Niestety, nie mogę tego uczynić, Forum mi na to nie pozwala. Co mogę zrobić?
W nagłówku posta podaj według właściwego formatu dane pierwszego RW, następnie wklej skonwertowany raport. Pod spodem, w tym samym poście napisz nagłówek następnego RW - oczywiście również według właściwego formatu. Wklej skonwertowany RW. Postąp tak ze wszystkimi swoimi raportami. Pamiętaj - każdy następny RW musi mieć odpowiednio napisany nagłówek. Kiedy skończysz, nie wklejaj do tego posta następnych RW, gdyż moderator mógł już w międzyczasie zrobić aktualizację statystyk i zdobyte przez Ciebie % nie będą naliczone.
- Czy mogę zamieścić RW w zastępstwie za kolegę z teamu?
Nie. RW można umieszczać tylko z tego konta na forum, z którego zostało dokonane zgłoszenie do programu.
- Dlaczego nagłówek mojego posta z RW musi mieć taki a nie inny format? Ciągle muszę to poprawiać....
Zliczanie % zdobytych przez gracza i jego drużynę odbywa się półautomatycznie. Skrypt, który to robi wymaga właśnie takiego a nie innego formatu. Inne są po prostu odrzucane, a co za tym idzie, Twój RW nie będzie zaliczony.
- Przeprowadziłem atak na flotę "schowaną" za obroną, jednak obrońca zalogował się przed atakiem i uciekł. Wleciałem w bunkier. Efekt jest taki, że na PZ jest więcej niż 500.000 jednostek surowców, jednak wszystkie z mojej floty. Czy mogę zamieścić RW?
Tak. W programie patrzymy tylko na dwie rzeczy: czy starcie jest wygrane i czy na PZ jest wymagana ilość surowca.
- Co z nierozstrzygniętymi bitwami?
W przypadku nierozstrzygniętych bitew należy patrzeć na straty. Wygrywa ten, kto w wiadomości z gry ma mniejsze straty. To on może zamieścić RW.
- Czy mogę zamieścić RW z umówionej próby moonowej?
Tak. Warunkiem jest jednak to, żeby nie była ona robiona wewnątrz drużyny.
- Czy można zamieszczać RW zrobione większą ilością floty niż tą, którą zgłosiłem do programu?
Tak. W trakcie trwania programu można, a nawet należy powiększać stan swojej floty.
Niech nie będzie to jednak zachętą do ukrywania jej w zgłoszeniu. Każde podejrzenie o oszustwo w tej materii sprawdzamy.
- Czy mogę zamieścić RW wykonane w wyniku ekspedycji?
Nie, takie RW nie może zostać zaliczone, ze względu na brak możliwości zweryfikowania tego zdarzenia.
- Czy liczą się starcia zrobione na nieaktywnych (i)?
Tak. Dotyczy to także ataków GS w celu zniszczenia księżyca.
III.Drużyny
- Gracz z mojej drużyny stracił flotę/skończył grać. Co mogę zrobić, aby zastąpić go kimś innym?
Prawo do wnioskowania o zmianę członka teamu ma tylko jego lider. Powinien on zgłosić taki zamiar do nadzoru S&D, łącznie z uzasadnieniem zmiany. Wymiana gracza na życzenie Teamu skutkuje wykreśleniem z punktacji ogólnej zdobytych przez niego %
- Czy możliwa jest zmiana drużyny?
Nie, konto które zostało przydzielone do jakiejś drużyny musi tam pozostać albo opuścić rozgrywkę.
- Czy dopuszczalna jest taka sytuacja, że zamienię się na konta z kolegą w wyniku czego zmienimy przydział do drużyn?
Tak. Nie kontrolujemy "przepływu" kont między graczami. Dla nas liczy się tylko fakt, że KONTO pozostaje w przydzielonej drużynie. Kontami można się wymieniać.
- Co się dzieje z % zdobytymi przez gracza, który z jakiegoś powodu opuścił drużynę?
Jeśli gracz zostaje trwale wyłączony z Projektu (ban, wykluczenie za działanie na szkodę Teamu), zdobyte przez niego % zostają w drużynie. Jeśli to drużyna postanawia wymienić gracza który z jakiegoś powodu jej nie odpowiada, rezygnują tym samym ze zdobytych przez niego %. Czasowy ban w grze na czas dłuższy niż połowa czasu pozostałego do zakończenia aktualnej edycji S&D traktujemy jako trwałe wykluczenie z zabawy
- Atakuje mnie gracz z drużyny, na jakiej podstawie może on zostać ukarany wydaleniem z projektu?
Dowodem na atak wewnątrz drużyny jest wyłącznie RW. Zawrócony atak nie może być powodem wykluczenia z projektu.
- Czy drużyna może pomóc surowcami w odbudowie po złomowaniu, tak jak sojusz?
Drużyna to nie sojusz. Można pomagać, ale tylko silniejsi gracze mogą przesyłać surowce.
- Zezłomowałem członka drużyny, gdyż zmienił on nick. Na forum nie było o tym informacji. Czy jest to atak na członka drużyny?
Nie jest to atak na członka drużyny, ze względu brak informacji o zmianie nicka. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji zastrzegamy sobie prawo do indywidualnego rozpatrzenia zdarzenia oraz wyznaczenia lub zaniechania kary.
IV.ACS
- Poleciałem na atak w ACS z graczem, który nie bierze udziału w S&D. Czy mogę do raportów wkleić mój RW?
Tak. Liczy się każde wygrane starcie w jakim braliśmy udział. Oczywiście przy zachowaniu zasady 10% lub całości zgłoszonej floty.
- Poleciałem na atak w ACS z graczem z przeciwnej drużyny. Czy mój RW się liczy?
Tak. Odpowiedź podobna jak powyżej.
- Poleciałem na atak ACS z graczem z mojej drużyny. On wysłał 50 bombowców, a ja 100 lekkich myśliwców. Czy jeśli wygramy, obaj będziemy mogli wkleić RW?
Nie. Nie zachowana została zasada minimum 10% wartości floty głównej. Przy planowaniu ataku prawdopodobnie zapomniałeś, że również deuter użyty do budowy statków jest zaliczany do ich wartości.
- Zgłosiłem do programu 100 OW, jednak straciłem je. Teraz lecę całą obecnie posiadaną flotą : 50 OW i 50 CR w ACS z graczem, który wysłał 900 OW. Czy moje RW będzie się liczyć?
Nie. Warunkiem zaliczenia RW jest albo wysłanie floty o wartości 10 % floty głównej (flota główna to wszystkie dołączone floty jednego gracza o największej wartości sumarycznej), albo wysłanie całej ZGŁOSZONEJ floty.
- Jak policzyć procent, gdy w ACS leci dwóch lub więcej graczy z flotą o identycznej wartości bojowej?
W takiej sytuacji należy wyliczyć średnią arytmetyczną z procentów jakie powinni uzyskać gracze o identycznych flotach. Każdy otrzymuje procent wyliczony w tym sposobem.
Przykład.1
Lot ACS, 3 graczy, identyczne floty po 2000 OW
( 100% + 80% + 60% ) / 3 = 80%
Wszyscy gracze przyznają sobie po 80% od zdobytego procentu.
Przykład.2
Lot ACS, 3 graczy, flota główna 2500 OW + dwie identyczne po 2000 OW
Flota główna przyznaje sobie 100% od zdobytego procentu.
( 80% + 60% ) / 2 = 70%
Dwie identyczne, lecz mniejsze, przyznają sobie po 70% od zdobytego procentu.
- Czy muszę sam obliczać procent, który mi się należy?
Tak. Jest to zapisane w Zasadach, które dobrowolnie akceptujesz przystępując do projektu. (patrz ZP III 1, drugie zdanie)
- Gracz z mojej drużyny podstawił flotę swojemu sojusznikowi, którego atakowałem. Czy jest to atak na osobę z drużyny?
Nie w przypadku agresora. Winnym działania na szkodę drużyny jest gracz, który podstawił flotę i to on zostanie wydalony z projektu.
Rządzi nami jakiś czArt! lecz niewiele jest on wart, że ma władzę - czysty fart.