You are not logged in.

Richiter

Berbeć

• "Richiter" started this thread

Date of registration: 6 Jan 11

• Send private message

1

Friday, 3 February 2012, 19:33

Kilka pytań dotyczących gry

Witam.
Gram w Ogame już bardzo długo jednak jak wszyscy wiedzą dużo się zmienia.
Ciężko mi też doczytać i zrozumieć nowinki dlatego mam kilka pytan:
Jak to teraz jest z tą nową wersją. Prosiłbym o odpowiedź.

1) Ja jako bandyta mogę być atakowany przez każdego i moja flota nie ma możliwości ucieczki jeśli nie ma mnie na koncie. Dodatkowo kasują mi 100% surowca. Turno ale rozumiem.
Ja atakując słabszego muszę wysłać flotę w stosunku 5:1. Co to znaczy? Moja flota nie może być x5 silniejsza od floty przeciwnika? Jeśli tak to jak to się liczy? Liczę sumę surowców wydanych na moją flotę oraz liczę sumę surowców które wydał przeciwnik na swoją flotę i wtedy jeśli moja jest x5 większa (lub więcej) nie mam co na niego lecieć bo jego flota zostanie podniesiona nawet jeśli jego nie ma? Oczywiście piszę o sytuacji gdy przeciwnik nie jest bandytą.

2) Dlaczego niektórzy gracze mający nawet mniej pkt niż ja są dla mnie (ph) czyli graczami za których atak mogę zdobyć pkt honoru a za atak na gracza białego mającego nawet więcej pkt niż ja dostaję minusowe pkt honoru? Od czego zależy to czy gracz jest dla mnie atrakcyjnym celem za które dostanę pkt dodatnie a gracz jest dla mnie celem niekorzystnym za którego dostanę pkt ujemne? Na pewno nie od ilości pkt w statach. Jak i kogo atakować?

3) Czy jest gdzieś w grze funkcja sprawdzenia ile dany gracz posiada statków? Chodzi mi tutaj o ilość, ilość sztuk tak jak to było kiedyś, dawniej?

4) Jestem teraz bandytą ale chciałbym usunąć te pkt aby w razie wpadki nie być wykoszonym. Chciałbym być na plusie. Aby się odpić muszę tylko atakować graczy dla mnie żółtych (ph)? Jeśli tak to czy tutaj również obowiązuje zasada ucieczki floty przeciwnika przez system? Nie mam co lecieć na jego 3000 LM swoimi 1000 krążkami bo i tak system podniesie jego flotę? Nawiązując do jednego z poprzednich pytań dodam, że często spotykam graczy (ph) mających MNIEJ pkt niż ja.

This post has been edited 1 times, last edit by "Richiter" (3 Feb 2012, 19:38)

Egzegeta

Forumowy As

Date of registration: 16 Sep 11

• Send private message

2

Friday, 3 February 2012, 19:42

Częściowo spróbuję Ci odpowiedzieć.
1) Nie wiem dokładnie jak się liczy ten stosunek, ale uciekać mogą jedynie floty graczy, którzy nie przekroczyli limitu 50k punktów. Na nowych uniwersach ten limit ma wynosić 500k o ile dobrze kojarzę.

2) To czy ktoś jest "zacnym celem" (śmiesznie to brzmi) czyli czy dostaniesz ph za popsucie mu floty bojowej lub obrony, zależy od pozycji w rankingu punktów militarnych. Zacne cele to Wszyscy wyżej od Ciebie oraz 100 miejsc poniżej. Zwykły ranking punktów tu się nie liczy.

3) Po ostatnim upie najeżdżając na liczbę pkt militarnych gracza widzisz w "dymku" liczbę jego statków. Nie ma osobnego rankingu, ale możesz każdego z osobna sprawdzać, podobnie jak średnia sojuszu wg danej kategorii.
Szukajcież w księgach Pańskich, a czytajcie; ani jedno z tych nie uchybi, a jedno bez drugiego nie będzie; albowiem usta Pańskie to rozkazały, a duch jego sam zgromadzi je.

Baby Doll

Podwójny As

• "Baby Doll" is male

Date of registration: 8 May 11

• Send private message

3

Friday, 3 February 2012, 20:13

1.Jeżeli stosunek siły atakującej floty do atakowanej wynosi 5:1 następuje ucieczka floty. Liczy się siłę bojową floty a nie ilość wydanych surowców na nią. Jeśli jego lub twoja flota jet słabsza to ucieka.
2.Ataki na graczy wyżej od ciebie i niżej o max 100 miejsc dają dodatnie punkty honoru. Ataki na graczy białych dają ujemne punkty honoru. Ataki na graczy z sojuszu buddy listy oraz z (i) lub (I) nie dają żadnych punktów - są to tzw walki neutralne.
3.Najeżdżasz kursorem na ilość wydanych surowców i wyświetla ci się dymek z ilością statków
4 Aby wyjść na dodatnie punkty honoru musisz atakować tych albo tych żółtych.Tak wtedy jego flota ucieknie.

Tutaj masz link o co i jak :
Wersja 3.0 Nowy system ochrony słabszego gracza

This post has been edited 1 times, last edit by "Baby Doll" (3 Feb 2012, 20:20)