You are not logged in.

Egzegeta

Forumowy As

• "Egzegeta" started this thread

Date of registration: 16 Sep 11

• Send private message

1

Monday, 30 January 2012, 12:49

Nowe ekspedycje

Szkoda, że tak szybko zamknęliście temat z pytaniem o ekspedycje. Mam pytanko: co się stało z ekspedycjami w wersji 3.0? Widać, że wyraźnie mniej surowców i stateczków dostajemy, na razie mam za małą próbę statystyczną żeby coś powiedzieć o Anty.
Jeśli chodzi o handlarza, to u mnie akurat coś częściej się pojawia, z gorszymi przelicznikami, ale to dopiero 3 razy było, zdecydowanie za mało żeby wyciągać wnioski i ogólne reguły.
Odnośnie składu to chyba się nie zmieniło i można to wyliczyć z tematu, do którego linka podał Denior (pozdrawiamy Łodzian), że próg 12k pktów ekspedycyjnych przekraczamy już przy 253DT+Niszczarka oraz w razie walki jest (a może tylko była - przed zmianami) spora szansa, że zdesperowani piraci będą mieli tylko niegroźne LMy+DT i nic nie stracimy. Może być też 254DT+Bombowiec, bo też będzie można dostać wszystkie możliwe z expa statki, ale gdy ktoś ma napęd nadprzestrzenny poniżej 8, to leci wolniej.

Edit: Jeszcze dodam, że CMy są najlepsze pod względem "nabijania" punktów ekspedycyjncyh przy najmniejszej wartości floty - w razie utraty floty mniej stracimy, chociaż to zdarzenie jest chyba z kilkaset razy rzadsze niż walka z piratami czy obcymi, a przy tym drugim tracimy więcej i w ostatecznym obrachunku raczej lepsze są DT. Gdybym miał % na każde zdarzenie, to mógłbym obliczyć wartość oczekiwaną i byłoby wiadomo czy opłaca się w ogóle słać daną flotę na expy i który skład najlepszy. Widziałem jakiś programik ktoś napisał, w którym zapisujemy wszystkie wyniki expów. Gdyby zebrać dane od wszystkich używających owego programiku, to możnaby wyznaczyć doświadczalnie te % na każde zdarzenie.
Szukajcież w księgach Pańskich, a czytajcie; ani jedno z tych nie uchybi, a jedno bez drugiego nie będzie; albowiem usta Pańskie to rozkazały, a duch jego sam zgromadzi je.

This post has been edited 1 times, last edit by "Egzegeta" (30 Jan 2012, 13:05)

• "Billie the kid" is male

Date of registration: 21 Jun 10

Zawód: Korespondent ds . unii europejskiej

• Send private message

2

Monday, 30 January 2012, 12:58

Po prostu chce sie wymusic na graczach zeby wiecej pktow dostawali ze zlomowan czyt . grajac :D a wyniki ekspow zostaly zmniejszone czyt . sura , statki tak aby znowu byla wieksza rywalizacja

This post has been edited 1 times, last edit by "Billie the kid" (30 Jan 2012, 12:59)

Black Moon City

Podwójny As

• "Black Moon City" is male

Date of registration: 8 May 11

• Send private message

3

Monday, 30 January 2012, 12:59

Programiści GF trochę się przeliczyli w wersji 3.0.0 i z ekspedycji przywoziło się tyle surowców że po prostu nie było to opłacalne.
W wersji 3.0.1 jet już lepiej ale takich wyników a raczej ich powtarzalności z ekspedycji z przed wersji 3.0.0 już nie osiągniesz.
Zmieniły się też punkty ekspedycjne za niektóre statki jaki progi punktów ekspedycyjnych. Co do handlarza rzeczywiście można go spotkać chyba częściej.

Egzegeta

Forumowy As

• Send private message

4

Monday, 30 January 2012, 13:07

Skąd wiesz, które statki mają mniej pktów teraz? Widać to gołym okiem? A może po prostu teraz mniej surowców jest do zdobycia, a pktów nie zmienili?
Szukajcież w księgach Pańskich, a czytajcie; ani jedno z tych nie uchybi, a jedno bez drugiego nie będzie; albowiem usta Pańskie to rozkazały, a duch jego sam zgromadzi je.

5

Monday, 30 January 2012, 13:21

lm-12
cm-110
kr-47
ow-160
panc-70
bomb-75
niszczarka-110
mt-12
DT-47
rec-16
SS-1
Nie wiem czy sa aktualne
:evil: Pijesz nie jedziesz :!: jedziesz nie Pijesz :!: :evil:
http://www.youtube.com/watch?v=cIDkhBjOS3w&feature=feedu

This post has been edited 1 times, last edit by "Huckelberry" (30 Jan 2012, 13:21)

Black Moon City

Podwójny As

• "Black Moon City" is male

Date of registration: 8 May 11

• Send private message

6

Monday, 30 January 2012, 13:35

@ Egzegeta
Porównaj sobie to co napisał Huckelberry lub tym z uni kassio 1 post :
Expy - teoria, metody, praktyka
a z tym co jet tutaj :
http://bontchev.my.contact.bg/ogame/expeditions.html
Wychodzi na to ze się zmieniła ilość punktów za poszczególny typ statku jaki posyłamy na ekspedycje.

Egzegeta

Forumowy As

• Send private message

7

Monday, 30 January 2012, 15:08

Ciekawi mnie skąd twórcy kalkulatora to wszystko wiedzą. Wg niego zmiany na lepsze (dla wszystkich statków oprócz CM), ale tam nadal jest do zdobycia 2,4kk metalu, 1,2kk kryształu itd., czyżby to jednak nie uległo zmianie? Może % na zdobycie tylu surowców jest mniejszy?

Maratonczyk

Gram dla WOŚP

• "Maratonczyk" is male

Date of registration: 28 Oct 06

• Send private message

8

Monday, 30 January 2012, 17:07

Latam dużo na ekspedycje i surowców i statków jest podobnie jak dawniej. Był czas w wersji 3, że było mniej, po zmianie wersji wszystko wróciło do normy. Zauważyłem też, że handlarze sa częściej. Przeliczniki są czasami słabe czasami dobre. Może być jedna zmiana. Czekam na handlarza z ekspedycji - pojawia się. Nie chcę tego surowca i kasuję go. Następny handlarz nie wymienia tego samego surowca.
Miałem tak - handlarz sprzedający metal, później kryształ, później deuter. Kiedyś np. handlarz metalu powtarzał się. Może to jest zmiana a może przypadek? Poobserwuję jeszcze.
Prowadzę temat Najlepsze planety Ogame.pl. Może się wpiszesz?

Maraton - Top1 uni43 / Top17 uni68 / rekord światowy - ilość zabudowanych pól na planecie - 319/352 / rekord krajowy - najbardziej wartościowa planeta - 11.132.232 punktów
Maraton - Ikariam - Top2 Kappa / rekord krajowy - przyszłość nauki - poziom 18

This post has been edited 1 times, last edit by "Maratonczyk" (30 Jan 2012, 17:07)

DLuGi xD

Zdobywca

• "DLuGi xD" is male

Date of registration: 26 Mar 09

Zawód: Barman i student

• Send private message

9

Tuesday, 31 January 2012, 11:51

Ja tam zwożę z ekspedycji takie same ilości surowców jak dawniej. Czasem mniej, czasem więcej, ale to normalne. Przykłady:

Twoja ekspedycja natrafiła na małą asteroidę, z której można pozyskać trochę surowców.
Zrabowano: 276.000 Metal.

Twoja ekspedycja natrafiła na małą asteroidę, z której można pozyskać trochę surowców.
Zrabowano: 96.000 Deuter.

Juve per sempre sarà! 01.11.1897! 114 lat!

UNII 64, IO, Jupiter OFF
UNII Mizar ON / osiągnięty top - 81 :) / Yakooza ]:-D