Szkoda, że tak szybko zamknęliście temat z pytaniem o ekspedycje. Mam pytanko: co się stało z ekspedycjami w wersji 3.0? Widać, że wyraźnie mniej surowców i stateczków dostajemy, na razie mam za małą próbę statystyczną żeby coś powiedzieć o Anty.
Jeśli chodzi o handlarza, to u mnie akurat coś częściej się pojawia, z gorszymi przelicznikami, ale to dopiero 3 razy było, zdecydowanie za mało żeby wyciągać wnioski i ogólne reguły.
Odnośnie składu to chyba się nie zmieniło i można to wyliczyć z tematu, do którego linka podał Denior (pozdrawiamy Łodzian), że próg 12k pktów ekspedycyjnych przekraczamy już przy 253DT+Niszczarka oraz w razie walki jest (a może tylko była - przed zmianami) spora szansa, że zdesperowani piraci będą mieli tylko niegroźne LMy+DT i nic nie stracimy. Może być też 254DT+Bombowiec, bo też będzie można dostać wszystkie możliwe z expa statki, ale gdy ktoś ma napęd nadprzestrzenny poniżej 8, to leci wolniej.
Edit: Jeszcze dodam, że CMy są najlepsze pod względem "nabijania" punktów ekspedycyjncyh przy najmniejszej wartości floty - w razie utraty floty mniej stracimy, chociaż to zdarzenie jest chyba z kilkaset razy rzadsze niż walka z piratami czy obcymi, a przy tym drugim tracimy więcej i w ostatecznym obrachunku raczej lepsze są DT. Gdybym miał % na każde zdarzenie, to mógłbym obliczyć wartość oczekiwaną i byłoby wiadomo czy opłaca się w ogóle słać daną flotę na expy i który skład najlepszy. Widziałem jakiś programik ktoś napisał, w którym zapisujemy wszystkie wyniki expów. Gdyby zebrać dane od wszystkich używających owego programiku, to możnaby wyznaczyć doświadczalnie te % na każde zdarzenie.
Szukajcież w księgach Pańskich, a czytajcie; ani jedno z tych nie uchybi, a jedno bez drugiego nie będzie; albowiem usta Pańskie to rozkazały, a duch jego sam zgromadzi je.