You are not logged in.

Taracair

Nowicjusz

• "Taracair" started this thread

Date of registration: 24 Jun 11

• Send private message

1

Sunday, 22 January 2012, 11:19

Czy warto dalej z tym grać? (rozmieszczenie planet pod eko)

Witam,

od razu przejdę do sedna sprawy. Posiadam 6 skolonizowanych planet. Dwie "po bokach" galaktyki, reszta w tym samym układzie co matka, mniej więcej po środku. Teraz nasuwa się pytanie: czy warto z tym grać? Wiem, ze taki układ nie ma w przyszłości sensu jeżeli chodzi o falangę. Musiałbym usunać kolonie i zrobić nowe, ale na kazdej mam kopalnie 25/22/22. Dwie z tych kolonii maja pola 109/109, reszta jest w miarę duża.

Co Wy byście z tym zrobili?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

2

Sunday, 22 January 2012, 11:22

Można grać ale jedynie eko w takim układzie, floty nie warto budować ze względu na mały obszar do polowania, a te 2 kolonie po 109 pól koniecznie do usunięcia, minimalna ilość pól to 200 a optymalna ilość pól to 220-250. Mniejszych planet nie warto zostawiać.

poczytaj tez FAQ
więcej o kolonizacji:FAQ: Planety - Kolonizacja

This post has been edited 2 times, last edit by "Mysliwy" (22 Jan 2012, 11:36)

Voytas

Podwójny As

• "Voytas" is male

Date of registration: 19 Jan 07

• Send private message

3

Sunday, 22 January 2012, 11:23

Usuń te 2 planety co mają po 109 pól skoro już są zabudowane to ich nie rozwiniesz przez co sam blokujesz sobie rozwój.
W ten sposób będziesz miał także możlwość usadzenia tych 2 nowych planet gdzie Ci się podoba :)
"Your faith is your weakness, human."

Taracair

Nowicjusz

• Send private message

4

Sunday, 22 January 2012, 11:25

Tak myslalem, ze te dwie planety bedzie trzeba usunac.
Trochę mi ich szkoda, bo kopalnie 25/22/22 to zawsze coś.
Jednak zadam kolejne pytanie: gram typowo eko, jako górnik i oczywiście latam samymi DT po pustych farmach.
Czy rozmieszczenie planet typowo pod falangę żeby ogarnąc 3 galaktyki w tym wypadku ma jakiś sens?

5

Sunday, 22 January 2012, 11:31

Czy rozmieszczenie planet typowo pod falangę żeby ogarnąc 3 galaktyki w tym wypadku ma jakiś sens?

Planet pod falangę się nie rozmieszcza tylko pod flotę, koszt rozbudowy falangi aby objąć 3 galaktyki jest ogromny. Rozmieść planety chociaż w 4 galaktykach, będziesz miał dużo farm w okolicy każdej planety :)

This post has been edited 1 times, last edit by "Mysliwy" (22 Jan 2012, 11:32)

Taracair

Nowicjusz

• Send private message

6

Sunday, 22 January 2012, 11:35

Planet pod falangę się nie rozmieszcza tylko pod flotę, koszt rozbudowy falangi aby objąć 3 galaktyki jest ogromny. Rozmieść planety chociaż w 4 galaktykach, będziesz miał dużo farm w okolicy każdej planety :)

Dla mnie nie jest problemem latanie z matki do innych galaktyk. Nie mam czasu na to, żeby bawić się we flociarza. Wchodze na ogame codziennie, ale nie lubie grać w stresie.
Czy rozwiazanie typu: usuwam te dwie małe planety i stawiam je gdzieś dalej, a reszte zostawiam - będzie dobre?

7

Sunday, 22 January 2012, 11:40

częściowo tak, usunąć je musisz ze względu na wielkość więc przy okazji można skolonizować je w lepszym miejscu.

Maratonczyk

Gram dla WOŚP

• "Maratonczyk" is male

Date of registration: 28 Oct 06

• Send private message

8

Sunday, 22 January 2012, 11:46

Jeżeli grasz eko, to tylko jedna galaktyka i planety jak najbliżej siebie. Ja też gram eko i planety mam w układach 20-143. Akurat, żeby nie było za daleko i żeby czasem coś pofarmić.
Prowadzę temat Najlepsze planety Ogame.pl. Może się wpiszesz?

Maraton - Top1 uni43 / Top16 uni68 / rekord światowy - ilość zabudowanych pól na planecie - 319/352 / rekord krajowy - najbardziej wartościowa planeta - 11.132.232 punktów
Maraton - Ikariam - Top2 Kappa / rekord krajowy - przyszłość nauki - poziom 18

This post has been edited 1 times, last edit by "Maratonczyk" (22 Jan 2012, 11:47)

Taracair

Nowicjusz

• Send private message

9

Sunday, 22 January 2012, 11:49

Jeżeli grasz eko, to tylko jedna galaktyka i planety jak najbliżej siebie. Ja też gram eko i planety mam w układach 20-143. Akurat, żeby nie było za daleko i żeby czasem coś pofarmić.

No właśnie, gram eko więc niepotrzebne mi są planety w innych galaktykach.
Po prostu przesunę te dwie o pare pozycji w dół. Będą większe.

Myślę, że mój problem został rozwiązany.
Proszę o zamknięcie tematu.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

denior: to zamykam na życzenie autora.