You are not logged in.

aleksander1084

Postępowy

• "aleksander1084" is male
  • "aleksander1084" started this thread

Date of registration: 24 Apr 08

Zawód: uczeń

• Send private message

1

Saturday, 14 January 2012, 23:01

elektrownia fuzyjna błąd logiczny

Błąd jest raczej natury estetycznej i nie ma wpływu na grę, ale wydaje mi się że poprawiając inne rzeczy można by i to poprawić

Quoted

W elektrowni fuzyjnej w wyniku zimnej fuzji dwa atomy deuteru (izotop wodoru) łączą się w atom helu, reakcja ta odbywa się w wysokiej temperaturze i pod dużym ciśnieniem. Podczas tej reakcji z każdego powstałego atomu helu zostaje uwolniona energia o wartości 4,132 * 10^-12 J (dżuli) w formie promieniowania (z 1 grama deuteru uwalnia się zatem 172 MWh energii). Im większy jest reaktor fuzyjny, tym więcej reakcji syntezy może zostać wykonane, w wyniku czego reaktor wytwarza więcej energii.
Błąd jak widać znajduje się w zacytowanym opisie elektrowni fuzyjnej, polega on na tym że nazwą reakcji jest "zimna fuzja" (sci-fi ale to jest gra i niech sobie tak będzie) ale opis przebiegu reakcji przedstawia warunki zachodzenia fuzji jądrowej, którą ludzkość już zna. Wynika z tego tylko tyle, że któraś część opisu jest błędna, dlatego jeśli można prosić niech ktoś zdecyduje się na 1 proces w tej elektrowni, bo w takiej formie to można by na końcu dopisać "autor niema pojęcia o czym pisze"

2

Sunday, 15 January 2012, 0:51

ten temat nic nie zmieni, nawet jak wciśniesz to do PiP'u :) pogódź się z rzeczywistością :D racje może i masz ale nic nie zdziałasz

Alive

Postępowy

• "Alive" is male

Date of registration: 1 Jul 05

• Send private message

3

Sunday, 15 January 2012, 1:51

Poza tym z tego co mi wiadomo przeprowadza się fuzję deuteru z trytem a nie dwóch atomów deuteru.
"Mów do głupca mądrze, a nazwie Cię idiotą"

4

Sunday, 15 January 2012, 8:18

To jest tylko gra, wiele rzeczy nie zgadza się z rzeczywistością, ten opis jest tylko po to, aby nadać klimat grze.

Trapstar

Berbeć

• "Trapstar" is male

Date of registration: 10 Nov 07

• Send private message

5

Sunday, 15 January 2012, 10:08

Co nie zmienia faktu że jest błędny ;D Niedługo nam napiszą że napęd spalinowy w wyniku spalania śniegu powoduje galaretkę... ;D