FAQ: OGame RSS
OGame RSS Feed - Przewodnik
Jedną z nowości wprowadzonych w wersji 0.78a OGame jest OGame Newsfeed. Opcja ta jest dostępna tylko dla użytkowników posiadających konto Komandor. Poniższy przewodnik zawiera przegląd możliwości OGame Newsfeeda.
- Co to jest newsfeed?
Newsfeed to specjalne narzędzie informujące o nowościach wprowadzonych na danej stronie internetowej. Zamiast zaglądać na swoje ulubione strony po to tylko, by sprawdzić, czy coś się nie zmieniło, możesz zapisać się do odpowiedniego newsfeeda i otrzymywać informacje o nowościach.
- Co to ma wspólnego z OGame?
Jeśli posiadasz konto Komandor, OGame Newsfeed poinformuje cię o każdej zmianie i nowości w grze oraz przekaże ci wiadomosci adresowane do ciebie. Zostaniesz również powiadomiony o zakończeniu budowy, badania itp.
- Ale przecież te wszystkie informacje mogę znaleźć na moim koncie w grze!
To prawda, ale dzięki OGame Newsfeedowi nie musisz się logować, aby je otrzymywać.
- Jak mogę się zapisać do OGame Newsfeeda?
Jeśli posiadasz wykupione konto Komandor, to możesz aktywować OGame Newsfeed na swoim koncie na stronie "Ustawienia". Pojawiła się tam nowa część zatytułowana "Newsfeed". Zaznacz okienko "Aktywuj" i zatwierdź klikając przycisk "Zachowaj zmiany". W okienku tekstowym "Link do kanału RSS" znajduje się Twój unikatowy adres url, za pomocą którego feedreader będzie odczytywał wiadomości.
- Zaraz, a co to jest feedreader?
Do czytania wiadomości z newsfeedów niezbędny jest specjalny program, tzw. "feedreader". Programy takie są dostępne do pobrania za darmo w wielu miejscach w internecie. Być może masz już taki program na swoim komputerze. Poniżej znajdują się dwa przykłady feedreaderów.
Firefox
Tak tak, twoja kochana przeglądarka Firefox posiada wbudowanego prostego feedreadera, który pozwala odczytywać krótkie wiadomości newsfeed
Na stronie "Ustawienia" konta OGame bezpośrednio pod okienkiem tekstowym z linkiem do kanału RSS znajduje się przycisk "Wybierz". Po kliknięciu go pojawi się nowe okno lub zakładka (w zależności od ustawień twojego Firefoxa). Gdy pojawi się dialog, wpisz swój nick i hasło OGame w odpowiednich polach i kliknij "OK". Gdy to zrobisz, otworzy się strona z twoimi wiadomościami OGame Newsfeed.
Feedreader 3
Znacznie przydatniejsze i czytelniejsze niż Firefox są programy przeznaczone tylko do czytania newsfeedów, np. Feedreader 3. Znajdziesz go na tej stronie: http://www.feedreader.com/download Po zainstalowaniu otwórz program i naciśnij F3. Pojawi się dialog, w którym należy wpisać adres kanału RSS z ustawień swojego konta OGame. Zatwierdź dane klikając OK, a następnie wpisz swój nick i hasło OGame. Ukaże się chronologiczna lista wiadomości OGame Newsfeed. Pozostaw Feedreadera włączonego, by działał w tle. Dzięki temu poinformuje cię on o wszystkim, co się dzieje na twoim koncie OGame.
Inne programy
Innym ciekawym programem jest Newzie (do pobrania z http://www.newzie.com/newzie_download.php). Umożliwia on otrzymywanie wiadomości z newsfeedów w postaci tzw. "newstickera". Wyobraź sobie, że pracujesz nad jakimś nudnym dokumentem w Wordzie, aż tu nagle przed oczami pokazuje ci się wspaniała wiadomość, że na twoim koncie OGame właśnie skończyła się budowa fabryki nanitów na 10 poziomie!
Istnieje wiele polecanych feedreaderów poza tymi, które wymieniliśmy w tym przewodniku. Można je znaleźć na przykład tu: http://www.dmoz.org/Computers/Software/I…WW/Feed_Readers Tylko pamiętaj, by wybrać program, który zezwala na odbieranie newsfeedów chronionych hasłem!
- Czy możliwe jest przekazanie moich wiadomości z OGame Newsfeeda moim sojusznikom, by mogli śledzić moją aktywność?
Nie, nie po to został stworzony OGame Newsfeed. Jego zadaniem jest dostarczanie wiadomości o tym, co się dzieje na koncie, wyłącznie właścicielowi konta, podczas gdy nie jest on zalogowany. Dlatego nick i hasło do konta są niezbędne do odczytania wiadomości.
- A gdybym po prostu przekazał komuś moje hasło? To świetny sposób na ukrycie zasiadania

Przeciwnie, to niezbyt dobry sposób. Każde żądanie wysłane do bazy przez program, którego używasz do czytania wiadomości, jest zapisywane w logach. Dzięki temu bardzo łatwo możemy sprawdzić, czy nikt nie zasiada konta.
- Czy ktoś może włamać się do mojego OGame Newsfeeda i obserwować moje konto?
Aby móc odczytywać twoje wiadomości, włamywacz musiałby znać adres bazy, jak również twój nick i hasło. Twój OGame Newsfeed jest równie dobrze chroniony jak twoje konto.
Tłumaczenie: Wiedźma Ple Ple